ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τοποθέτηση ΠΕΟ για τα ατυχήματα στην εταιρεία λεωφορείων Cyprus Public Transport

12:04 - 08.08.2020

Τις όποιες ευθύνες των οδηγών όταν υπάρχουν και τις υποχρεώσεις τους ουδέποτε τις αρνήθηκαν, αναφέρει, σε ανακοίνωση της αναφορικά με τα ατυχήματα στην εταιρεία λεωφορείων Cyprus Public Transport (CPT), η ΠΕΟ , προσθέτοντας ότι για τα ατυχήματα του τελευταίου μήνα ευθύνονται και άλλοι και η διερεύνηση πρέπει να καλύψει και αυτούς.

«Οι χθεσινές θέσεις του Εμπορικού Διευθυντή της εταιρείας λεωφορείων Cyprus Public Transport (CPT) για τα τροχαία ατυχήματα και οι αναφορές στους οδηγούς της εταιρείας, που είναι απογοητευμένοι από αυτές, μας υποχρεώνουν να επανέλθουμε σε αυτό το θέμα θέτοντας σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Αναφορές σε κάποια από αυτά έγιναν και στην ανακοίνωση μας μετά το θανατηφόρο ατύχημα στις 13/07/2020. Επαναλαμβάνουμε ξανά πως σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούμε να παρέμβουμε στη διερεύνηση τους από τους αρμόδιους», προσθέτει.
 
Όπως αναφέρει, στη CPT έχουν συμβεί μερικά τροχαία ατυχήματα στη διάρκεια ενός μήνα.
 
«Γιατί; Η εταιρεία ισχυρίζεται πως όλα όσα έχουν διερευνηθεί οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος. Ακόμα και να δεχθεί κάποιος αυτή τη θέση προκύπτουν και πάλι αρκετά ερωτήματα. Γιατί συμβαίνουν τώρα και όχι και χθες;», προσθέτει.
 
Σημειώνει ότι οι οδηγοί της εταιρείας είναι επαγγελματίες και πολλοί από αυτούς με δεκάδες χρόνια εμπειρίας.
 
«Γιατί κάποιοι έχουν εμπλακεί στα συγκεκριμένα τροχαία ατυχήματα τώρα και όχι προηγουμένως; Θέσαμε και πριν 4 εβδομάδες περίπου το θέμα της εκπαίδευσης των οδηγών, της πίεσης και του άγχους λόγω των ωραρίων, την κατάσταση των λεωφορείων, των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και  που εμφανίστηκαν από τη μια μέρα στην άλλη κ.ά.. Διερευνήθηκε από οποιονδήποτε σε ποια κατάσταση είναι υποχρεωμένοι καθημερινά να εργάζονται οι οδηγοί;», προσθέτει .
 
Η ΠΕΟ διερωτάται πόσοι οδηγοί εκπαιδεύτηκαν σε ομάδες και μόνο στη θεωρία, χωρίς καν να καθίσουν στη διάρκεια της στη θέση του οδηγού;
 
«Με τις αναφορές σε συμπληρωματική εκπαίδευση των οδηγών μετά το θανατηφόρο ατύχημα τι εννοούν, πέραν της υπογραφής μιας δήλωσης για την υποχρέωση που ποτέ δεν αρνήθηκαν, για να χρησιμοποιούν το χειρόφρενο; Έχουν ενημερωθεί οι οδηγοί για τις σημαντικές διαφορές σε θέματα ασφάλειας, που έχουν τα καινούργια λεωφορεία της εταιρείας με αυτά που χρησιμοποιούσαν στην προηγούμενη εταιρεία; Ποιες είναι αυτές; Εάν τα καινούργια λεωφορεία της εταιρείας είχαν το σύστημα ακινητοποίησης τους, σταματώντας για να επιβιβαστούν ή να αποβιβαστούν επιβάτες, ή και να κατεβούν από αυτό οι οδηγοί για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εάν αυτό είναι αναγκαίο χωρίς να σβήσουν τη μηχανή, ακόμα  και χωρίς τη χρήση του χειρόφρενου, θα συνέβαινε οποιοδήποτε από τα ατυχήματα που έγιναν;», σημειώνει.
 
Αυτό το σύστημα, συνεχίζει η ΠΕΟ, ζητήθηκε από τις Συντεχνίες να εγκατασταθεί αμέσως μετά το πρώτο ατύχημα που δυστυχώς ήταν και θανατηφόρο.
 
«Η εταιρεία ανέφερε χθες πως το λεωφορείο έχει μηχανισμό κλειδώματος των φρένων όταν οι πόρτες είναι ανοικτές. Θα μπορούσε να προστεθεί ο μηχανισμός αυτός και όταν οι πόρτες θα είναι κλειστές. Στα λεωφορεία της προηγούμενης εταιρείας υπήρχε αυτός ο μηχανισμός. Μήπως αγνοήθηκε η δύναμη της συνήθειας; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα αναμένουμε να δοθούν και από τους αρμόδιους που τα χειρίζονται στα υπουργεία Μεταφορών και Εργασίας», προσθέτει.
 
Η ΠΕΟ αναφέρει πως ζητήθηκε επίσημα η σύσταση ερευνητικής επιτροπής και ότι αναμένουμε ακόμα απαντήσεις για τα ευρήματα των ελέγχων των ταχογράφων όλων των οδηγών.
 
«Αυτά τα ερωτήματα ίσως και να μην απαντηθούν σε μας, γι’ αυτό παρακαλούμε τους δημοσιογράφους όπως συμβάλουν τόσο στη διερεύνηση τους, όσο και στη δημοσιοποίηση των  απόψεων και απαντήσεων. Με έκκληση να εμφανίζουν και τις απόψεις των άμεσα επηρεαζόμενων.Τις όποιες ευθύνες των οδηγών όταν υπάρχουν και τις υποχρεώσεις τους, ουδέποτε τις αρνήθηκαν. Όμως στα ατυχήματα του τελευταίου μήνα ευθύνονται και άλλοι και η διερεύνηση πρέπει να καλύψει και αυτούς. Στα υπόλοιπα προβλήματα δεν θα γίνει αναφορά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όταν θα είναι απαραίτητο δεν θα δοθούν και αυτά στη δημοσιότητα», καταλήγει.