ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα παράταση για το «Εστία» λόγω κορωνοϊού ζητά ο Σύνδεσμος Προστασία Πρώτης Κατοικίας

08:17 - 17.03.2020

O Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας ζητά την παροχή νέας περιόδου για αποδοχή αιτήσεων για το σχέδιο «Εστία», ως ένα από τα μέτρα που θα ληφθεί από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) λόγω κορωνοϊού.

« Τονίζουμε, ότι δεν επιθυμούμε να δικαιολογήσουμε τους δανειολήπτες που είτε αμέλησαν είτε δεν έκαναν αίτηση λόγω παραπληροφόρησης ή ως αποτέλεσμα  κακής τραπεζικής πρακτικής, όμως νιώθουμε ότι ένα νέο παράθυρο αποδοχή αιτήσεων θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα τόσο στους δανειολήπτες αλλά και στα πιστωτικά ιδρύματα, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
 
Σε σχέση με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για χαλάρωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών και τη δημιουργία του κεφαλαιακού μαξιλαριού των €1,3 δισεκατομμυρίων για τα πιστωτικά ιδρύματα,  ο Σύνδεσμος αναφέρει πως το αμέσως επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η εξεύρεση των ορθολογιστικών τρόπων έτσι ώστε αυτή η κεφαλαιακή χαλάρωση να ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
 
«Έχοντας υπόψη, τόσο τη μεγάλη διάρκεια αλλά και τη σοβαρή και πολυδιάστατη έκταση των συνεπειών της πανδημίας, η υπεύθυνη στάση που απαιτείται και επιβάλλεται να επιδειχθεί από όλους είναι μονόδρομος, αν δε θέλουμε να οδηγηθούμε σε καταστάσεις που το πιο πιθανό θα είναι χειρότερες από αυτές που ήδη βιώσαμε και βιώνουμε ακόμη», αναφέρεται.
 
 
Προστίθεται ότι τα μέτρα που αναμένεται να  ανακοινωθούν από την Κεντρική Τράπεζα μετά από τις σχετικές διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα ξεκαθαρίσουν «αν όντως έχουμε μάθει κάτι από τα τραγικά λάθη του πρόσφατου παρελθόντος και κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να λάβουμε επιτέλους ανθρωποκεντρικά μέτρα για εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος».
 
«Ας είναι ξεκάθαρο προς όλους ότι κράτος, τράπεζες και πολίτες είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, μηδενός εξαιρουμένου. Αν το καράβι βυθιστεί οι συνέπειες θα είναι τραγικές και αλληλένδετες για όλους μας», καταλήγει ο Σύνδεσμος.