ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στάθμευσαν τα βυτιοφόρα τους έξω από τον Βιολογικό Σταθμό στο Βατί και τράβηξαν χειρόφρενο

13:02 - 01.07.2019

Έξω από τον νέο Σταθμό Επεξεργασίας Οικιακών Βοθρολυμάτων και Βιομηχανικών Αποβλήτων στο Βατί, στάθμευσαν τα βυτιοφόρα τους οι ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι πραγματοποιούν στάση εργασίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ βρίσκονται σε αναμονή για έγκριση αποφάσεων που λήφθηκαν επί τόπου, σε πρωινή σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

 
Σε δηλώσεις του εκ μέρους των διαμαρτυρόμενων, ο Κωστάκης Καραπατέας ανέφερε πως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα αφορά εκείνη την κατηγορία των βιομηχανικών αποβλήτων που ο νέος Σταθμός δεν μπορεί να δεχθεί (λάσπες από πλυντήρια αυτοκινήτων, κρύα απόβλητα από γαλακτοκομικές μονάδες κ.α.) και για τα οποία οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων δεν έχουν εναλλακτικές επιλογές, αφού αναμένεται κλείσιμο των δεξαμενών βοθρολυμάτων που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα στο Βατί.
 
"Εμείς θέλουμε να μείνει πάνω στο Βατί μια δεξαμενή για τα λύματα, τα οποία δεν τα δέχεται ο νέος Σταθμός και ζητούμε την αναβάθμιση του ώστε  τα δέχεται όλα τα λύματα", είπε , ενώ υπέδειξε ότι ο νέος Σταθμός έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 780 κυβικών μέτρων, ενώ το σύνολο των βιομηχανικών λυμάτων της Επαρχίας Λεμεσού ξεπερνά τα 2,000 κυβικά μέτρα.
 
"Τα άλλα κυβικά που θα πάνε;", διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι οι επηρεαζόμενοι ζητούν να συνεχίσουν τη χρήση μιας δεξαμενής στο Βατί για τα βιομηχανικά λύματα που δεν μπορεί να δεχθεί ο νέος Σταθμός, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και παράλληλα, τη δρομολόγηση διαδικασιών ώστε να επιλυθεί το θέμα.
 
Επιπρόσθετα, συνέχισε, πρόβλημα δημιουργείται και από τον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας του Σταθμού αφού, όπως ανέφερε, υπάρχει μια διασωλήνωση εκκένωσης, ανά δυο βυτιοφόρα, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην εργασία των οδηγών.
 
Μεταξύ άλλων, οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν αναθεώρηση του ωραρίου λειτουργίας του νέου Σταθμού, βελτίωση του οδοστρώματος, ξεχωριστή έξοδο για τα οχήματα και διευκόλυνση των διαδικασιών συμπλήρωσης εντύπων.
 
Ο κ.Καραπατέας αναφέρθηκε επίσης στις χρεώσεις που υπάρχουν για οικιακά απόβλητα στην Επαρχία Λεμεσού και διερωτήθηκε "στη Λευκωσία και σε άλλες Επαρχίες τα οικιακά είναι μηδέν η χρέωση. Γιατί στη Λεμεσό να πληρώνουν;".
 
"Οι πρώτοι που θέλουμε να φύγουμε από το Βατί είμαστε εμείς, γιατί ο κάθε οδηγός όταν αδειάζει το βυτιοφόρο εισπνεύσει μεθάνιο από τις δεξαμενές και  είναι κακό για την υγεία μας. Αλλά πρώτα πρέπει να λειτουργήσει σωστά ο βιολογικός σταθμός", συμπλήρωσε.
 
Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χώρο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ αναμένεται η έγκριση σχετικών αποφάσεων που λήφθηκαν, ώστε να ικανοποιηθούν οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, που σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν επ` αόριστον τη στάση εργασίας τους.