ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΕΚ: Στα ύψη γάλα, καύσιμα, ηλεκτρισμός και ναύλα - Υπό διωγμό το πορτοφόλι των Κυπρίων

08:41 - 26.06.2019

Κυβέρνηση και βουλή οφείλουν να παρέμβουν αποτελεσματικά και οφείλουν να προστατεύσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών που απειλείται από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η ΣΕΚ.

 
Σημειώνει πως το κράτος, όπως και όλα τα θεσμοθετημένα όργανα του, π.χ. Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), σ’ αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν ούτε να αδρανούν, ούτε να αδιαφορούν, ούτε να σιωπούν.
 
«Μέσα από παρεμβατικές πολιτικές δράσεις οφείλουν να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την ασυδοσία των μονοπωλίων – ολιγοπωλίων και από τους κάθε λογής καιροσκόπους και κερδοσκόπους της αγοράς. Οφείλουν να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό σ’ όλα τα επίπεδα και να αυξήσουν τις ποινές για όσους αποδεδειγμένα εκμεταλλεύονται τη δύναμη και τη δεσπόζουσα θέση τους», προστίθεται.
 
Κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί, σημειώνεται, πως η ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να ισοδυναμεί ούτε με ελεύθερη Κέρκυρα ούτε και να αποτελεί ασυδοσία, γι’ αυτό και η πολιτεία πρέπει να παρέμβει αμέσως και να δράσει αποτελεσματικά.
 
Η ΣΕΚ αναφέρει ότι από τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (Eurostat), προκύπτει πως στην Κύπρο, (όπως βέβαια και στην Ελλάδα), οι καταναλωτές καταβάλλουν τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη για το γάλα, το τυρί, το ψωμί και τα αυγά.
 
Επαναβεβαιώνεται δυστυχώς εκ νέου, σημειώνεται, πως η ακρίβεια είναι παρούσα με ότι αυτό συνεπάγεται για το πορτοφόλι των καταναλωτών.
 
«Κοντά στην ακρίβεια των ειδών διατροφής πρέπει να προστεθεί η ακρίβεια στα καύσιμα και στον ηλεκτρισμό αλλά και η απαράδεκτη ακρίβεια που παρατηρείται στα αεροπορικά ναύλα, ιδιαίτερα προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία λόγω περιορισμένου ανταγωνισμού και λόγω της πολύχρονης απουσίας ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, πέταξαν κυριολεκτικά σε απρόσιτα ύψη», προστίθεται.
 
Όλα αυτά, σημειώνεται, αβίαστα δείχνουν πως, αυτή την ώρα το πορτοφόλι των πολιτών βρίσκεται υπό διωγμό, γι’  αυτό το λόγο η πολιτεία στο σύνολο της οφείλει να παρέμβει.