ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Έπεσε» η αυλαία των φριχτών εγκλημάτων: Επτά φορές ισόβια στον κατά συρροή δολοφόνο

11:20 - 24.06.2019

Η μεγαλύτερη ποινή που επέβαλε ποτέ από κυπριακό δικαστήριο, επιβλήθηκε την Δευτέρα (24/6) στον Νίκο Μεταξά, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τις δολοφονίες πέντε γυναικών και δύο παιδιών.

Της Γεωργίας Παππούτα

Σε επτά φορές ισόβια καταδικάστηκε στις 24 Ιουνίου 2019 ο Νίκος Μεταξάς, ο οποίος ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, παραδέχθηκε όλες τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν σχετικά με τους φόνους της Μαρί Ρόουζ και της 6χρονης κορούλα της, Σιέρρα, της Arian Palanas Lozano και της Maricar Valdez Arquila, όλες από τις Φιλιππίνες. Επίσης, της Livia Florentina Bunea 36 ετών και της 8χρονης κόρη της, Elena Natalia Bunea από την Ρουμανία και της Asmita Khadka Bista, 30 ετών από το Νεπάλ.  

Οι πέντε ποινές θα είναι διαδοχικές και οι άλλες θα συντρέχουν. Ουσιαστικά οι ποινές για μητέρες με παιδιά θα συντρέχουν και οι άλλες είναι διαδοχικές.

O 35χρονος κρίθηκε ένοχος κατόπιν δικής του παραδοχής. 

«Όσο αφορά στο αδίκημα φόνου εκ προμελέτης δεν τίθεται ζήτημα. Ο κώδικας προνοεί ποινή φυλάκισης δια βίου. Είναι υποχρεωτική και δεν αφήνει περιθώριο στο Δικαστήριο», αναφέρε ο δικαστής. 

Καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης δια βίου σε κάθε μια από τις επτά κατηγορίες φόνου εκ προμελέτης, σημείωσε επίσης.

Θυμίζουμε ότι εντός της αίθουσας του Κακουργιοδικείου, ακούστηκαν φρικτές λεπτομέρειες για τους τρόπους που προκάλεσε τον θάνατο των θυμάτων του ο Νίκος Μεταξάς, ενώ αναγνώστηκαν και καταθέσεις του ιδίου.

Στην συνέχεια, πήρε τον λόγο ο κατά συρροή δολοφόνος για να απολογηθεί και με δάκρυα στα μάτια ζήτησε συγνώμη για τις απεχθείς του πράξεις.

Το δικαστήριο διέκοψε για διάστημα περίπου δύο ωρών την διαδικασία και στην συνέχεια επέστρεψε για να επιβάλει ποινή στον Νίκο Μεταξά.

Η μεγαλύτερη ποινή που είχε επιβληθεί μέχρι σήμερα από κυπριακό δικαστήριο, ήταν στους καταδικασθέντες για το πενταπλό φονικό της Αγίας Νάπας (23/6/2012), Δημήτρη Μαμαλικόπουλο και Αναστάσιο Τσεχιλίδη. Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας — Αμμοχώστου τους είχε καταδικάσει στις 7 Φεβρουαρίου του 2014, σε πεντάκις ισόβια φυλάκιση. 

Ο δράστης είχε εκτελέσει και τα 5 θύματα εν ψυχρώ σε χρονικό διάστημα 19 δευτερολέπτων. Έριξε εναντίον τους 14 φορές με πιστόλι τύπου Glock. Τα θύματα ήταν τρεις Κύπριοι και δύο Ρουμάνοι φρουροί του επιχειρηματία Φάνου Καλοψιδιώτη.