ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Επτά χρόνια φυλάκισης στον επιχειρηματία που εξαπάτησε 465 Κύπριους άνεργους -Τους «έφαγε» 290.000 ευρώ

08:28 - 01.07.2019

Η απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας να επιβάλει ποινή φυλάκισης επτά χρόνια στον 63χρονο Γιώργο Κρασόπουλο, σήμανε και την λήξη της υπόθεσης.

Το Δικαστήριο επέβαλε την πιο πάνω ποινή στον Μohamet Jamel Ben Hassen άλλως Γιώργο Κρασόπουλο, 63 χρόνων από την Τυνησία, σε σχέση με υποθέσεις εξαπάτησης ανέργων.

Ο Κρασόπουλος κατηγορείτο για υποθέσεις που αφορούσαν πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστοπροσωπία, εξασφάλιση εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία για καταδολίευση και παραβάσεις του Νόμου για την παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την Κατηγορούσα Αρχή, ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ενοχή σε όλες τις κατηγορίες οι οποίες ανέρχονται στον αριθμό των 560 κατηγοριών.

Πιο συγκεκριμένα οι κατηγορίες αυτές αποτελούν: 36 κατηγορίες πλαστοπροσωπίας, 269 κατηγορίες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, 267 κατηγορίες για απόσπαση χρημάτων δια ψευδών παραστάσεων, 4 κατηγορίες για παρακίνηση προσώπου προς διάπραξη του αδικήματος της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου και εξασφάλισης με ψευδείς παραστάσεις, μια κατηγορία για καταρτισμό πλαστού εγγράφου και μία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι 534 κατηγορίες από τις 560, αφορούν 267 πρόσωπα από τα οποία κατηγορείτε σε συνδυασμό από τις πιο πάνω κατηγορίες για τον καθένα ξεχωριστά.

Από εξετάσεις που έγιναν από την Εγκληματολογική Υπηρεσία του Αρχηγείου Αστυνομίας της Κύπρου, διαπιστώθηκε ότι τα αποτυπώματα που λήφθηκαν από τον ύποπτο από τις γερμανικές αρχές άνηκαν στον ύποπτο Μohamet Jamel Ben Hassen, ο οποίος από έρευνες που έγιναν από τα αρχεία της ΥΠΕΓΕ συνελήφθη το 1978 από την κυπριακή αστυνομία, για υποθέσεις εξασφάλισης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και εναντίον του σχηματίστηκαν τρεις ποινικές υποθέσεις και καταδικάστηκε.

Κατά την διερεύνηση της υπόθεσης εξασφαλίστηκαν γραπτές μαρτυρίες από δύο εταιρείες αποστολής χρημάτων, σύμφωνα με τις οποίες φαίνεται πως οι παραλήπτες των εισπράξεων της εταιρείας του υπόπτου στην Κύπρο που αποστέλλονταν από την Κύπρο σε Βουλγαρία, Ελλάδα και Γαλλία, είναι ο ύποπτος και άλλα άτομα που ξεγέλασε και εργοδότησε κατά τον χρόνο διάπραξης των αδικημάτων.

Εναντίον του υπόπτου εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ένταλμα σύλληψης και καταζητείτο ενώ τον Οκτώβριο του 2013 εκδόθηκαν ευρωπαϊκά και διεθνή εντάλματα σύλληψης τα οποία διαβιβάστηκαν στην Interpol.

Ο ύποπτος εντοπίστηκε και συνελήφθη δυνάμει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2016 και τον Ιούλιο του 2017 οι κυπριακές αρχές ενημερώθηκαν ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε σε συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών για αδικήματα απάτης και πλαστογραφίας.