ΕΛΛΑΔΑ

ΚΡΗΤΗ: Μετά από 5 μήνες ομηρίας ελεύθερος «ο άρχοντας των πλαστικών» Μιχάλης Λεμπιδάκης

09:44 - 02.10.2017

Απελευθερώθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ο Κρητικός επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης, ο οποίος βρισκόταν σε ομηρία από τον περασμένο Μάιο.

Η Ελληνική Αστυνομία απελευθέρωσε τον Λεμπιδάκη, ύστερα από έφοδο που έκανε σε περιοχή έξω από το Ρέθυμνο, και συνέλαβε οκτώ άτομα που συμμετείχαν στην επιχείρηση απαγωγής του.

Ο γνωστός επιχειρηματίας είναι καλά στην υγεία του και έχει μεταφερθεί για προληπτικές εξετάσεις σε νοσοκομείο της Κρήτης.

Το βιογραφικό του

Από νεαρή ηλικία μπήκε στην "Πλαστικά Κρήτης" μία μικρή ΕΠΕ που δημιούργησε το 1970, στον νομό Ηρακλείου ο πατέρας του Γιάννης, γνωστότερος και αυτός για την ενασχόληση του με την Παγκρήτια Τράπεζα. Η "Πλαστικά Κρήτης" καταπιάστηκε τα επόμενα χρόνια στο να προσφέρει εξειδικευμένα προϊόντα - λύσεις στα θερμοκήπια που φύτρωναν τότε σαν μανιτάρια στο νότιο τμήμα όλου του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1983 θα ξεκινήσει πρώτη στον κόσμο, την παραγωγή φύλλων κάλυψης θερμοκηπίων τριών στρώσεων, τεχνική για την οποία διαθέτει Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα.

Στο τέλος της δεκαετίας του '80 θα δημιουργήσει το σύγχρονο εργοστάσιο της στην Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου ενώ το 1992 θα ξεκινήσει πρώτη στην Ελλάδα την παραγωγή των γεωμεμβρανών για την στεγανοποίηση λιμνοδεξαμενών, χωματερών και άλλων τεχνικών έργων. 

Ήταν η χρονιά που ο Μιχάλης, ως Χημικός Μηχανικός και κάτοχος MBA από το INSEAD, μαζί με τον αδελφό του Μανώλη αναλαμβάνουν τα ηνία της "Πλαστικά Κρήτης" από τον πατέρα τους Γιάννης ο οποίος όμως παραμένει ακόμη και σήμερα Πρόεδρος της εταιρείας.

Ήδη από την δεκαετία του '80 ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής κατευθύνονταν σε εξαγωγές κάτι που την οδήγησε τις επόμενες δεκαετίες να επεκταθεί και παραγωγικά στο εξωτερικό. Το 1995 θα δημιουργήσει την Romcolor 2000 SA στην Ρουμανία ενώ το ζεστό χρήμα που ήρθε από την εισαγωγή των μετοχών της "Πλαστικά Κρήτης" στο Χρηματιστήριο το 1999 έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στην παγκόσμια παρουσία της.

Το εργοστάσιο στην Κίνα

Μία νέα μονάδα ανακύκλωσης θα δημιουργηθεί στην Κρήτη το 2000 ενώ ένα χρόνο αργότερα ο όμιλος θα μεγεθυνθεί και άλλο με μία εξαγορά στην Τουρκία και την ίδρυση δύο θυγατρικών σε Πολωνία και Γερμανία. Το 2001 όμως ήταν και χρονιά της Κίνας καθώς ιδρύθηκε από κοινού με κρατικές κινεζικές εταιρείες η Shanghai HiTec Plastics, μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής φύλλων για θερμοκήπια και γεωμεμβράνες.

Πολύ πριν οι υπόλοιποι Έλληνες ανακαλύψουν την Κίνα λόγω της κρίσης και την δυναμικής της αγοράς του, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είχε επενδύσει 10 εκατ. ευρώ στην πλέον δυναμική αγορά θερμοκηπιών στον κόσμο. Η μονάδα στην Κίνα πέρα απο την εγχώρια αγορά τροφοδοτούσε τόσο αυτή της Ασίας όσο και την Κίνας.

Από τους πρωτοπόρους και στην καθαρή ενέργεια καθώς ήδη από το 2003 αδειοδοτείται το αιολικό πάρκο της εταιρείας. Σήμερα η Πλαστικά Κρήτης είναι ένας όμιλος που διαθέτει θυγατρικές σε Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Πολωνία, Τουρκία και Ρουμανία και εξαγωγική δραστηριότητα σε δεκάδες χώρες.

Σύμφωνα με τα μεγέθη της τελευταίας οικονομικής χρήσης ο όμιλος της "Πλαστικά Κρήτης" εμφάνισε το 2016 αυξημένες πωλήσεις κατά 8,58% φθάνοντας τα 134 εκατ. ευρώ με τα κέρδη προ φόρων αυξημένα κατά 34,8% αγγίζοντας τα 20 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες από News247