ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Το ήμισυ του δημοσίου αποθέματος αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη επανατοποθετήθηκε στην αγορά

12:33 - 09.11.2018

Το ήμισυ του αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη που αγοράστηκε για δημόσιο απόθεμα από το 2015 (190.000 από 380.000 τόνους) έχει επανατοποθετηθεί στην αγορά χωρίς να διακυβεύεται η λειτουργία της και η ανάκαμψη του συγκεκριμένου τομέα, ανακοίνωσε σήμερα επίσημα η Κομισιόν, σημειώνοντας ότι η τελευταία σχετική δημοπρασία των 30.000 τόνων πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Κομισιόν επί των τιμών της ΕΕ για την αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων που δημοσιεύθηκε από το παρατηρητήριο της αγοράς γάλακτος αυτή την εβδομάδα, διαφαίνεται βελτίωση των τιμών τόσο για το γάλα όσο και για το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη.

Ο αρμόδιος για τη γεωργία και αγροτική ανάπτυξη Επίτροπος Φιλ Χόγκαν δήλωσε σχετικά πως το όφελος της προσεκτικής προσέγγισής αποδίδει. "Η ισορροπία της αγοράς είναι πάντα η προτεραιότητά μας", είπε σημειώνοντας πως "δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό και οι αποφάσεις περί προληπτικής παραγωγής πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνονται με βάση την πραγματικότητα των συνθηκών της αγοράς". "

"Ο συνδυασμός μιας ισχυρής ζήτησης γαλακτοκομικών προϊόντων και μιας περιορισμένης και υπεύθυνης αύξησης της παραγωγής που υποστηρίζεται από την προσεκτική διαχείριση των αποθεμάτων από την Κομισιόν οδήγησε σε ανταγωνιστικές τιμές για τους παραγωγούς. Ο τομέας των γαλακτοκομικών προϊόντων αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του σημερινού αγροτο-εμπορικού πλεονάσματός μας στην ΕΕ - γεγονός που επιβεβαιώνει τη σημασία του", αναφέρει η Κομισιόν.

Πιο συγκεκριμένα, το Παρατηρητήριο της ΕΕ για τη γαλακτοκομική αγορά (MMO) δημοσίευσε σήμερα στοιχεία υποδηλώνουν "σταθερή αύξηση των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων με κάποια διακύμανση":

- Aποβουτυρωμένο γάλα (SMP): οι τιμές των SMP στην ΕΕ κυμαίνονταν κάτω από το επίπεδο παρέμβασης (169,8 € / 100 kg) για τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Η κατάσταση βελτιώθηκε ελαφρά από τον Μάιο του 2018.
- Γάλα: αφού κατέβηκε σε επίπεδο τιμών 32 σεντ ανά κιλό τον Μάιο του 2018, διαμορφώθηκε μια ανοδική πορεία, με μέση τιμή 35 σεντ που επιτεύχθηκε το Σεπτέμβριο του 2018.
- Βούτυρο: σε μια τάση που δεν παρατηρείται από το 2017, οι τιμές του βουτύρου στην ΕΕ υπερβαίνουν τα € 5000 ανά τόνο για τους τελευταίους έξι μήνες.
- Τυρί: οι τιμές του τυριού στην ΕΕ εξακολουθούν να είναι καλές παρά τις ελαφρώς αυξημένες αποδόσεις σε επίπεδο κατασκευαστών. Η ζήτηση για τυρί από τους καταναλωτές εμφανίζεται ισχυρή.

Τέλος μετά από έντονη αύξηση της παραγωγής κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η σωρευτική παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ για ολόκληρο το έτος 2018 αναμένεται να καταλήξει σε μια μέτρια αύξηση κατά 0,8%.