ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Περιορισμό της λειτουργικής αυτονομίας των μελών του, καταγγέλλει το EU IFI

08:30 - 28.02.2018

Σειρά περιπτώσεων περιορισμού της λειτουργικής αυτονομίας των δημοσιονομικών σωμάτων στην ΕΕ εκ μέρους κυβερνήσεων κρατών – μελών, καταγγέλλει το Δίκτυο Ανεξάρτητων Δημοσιονομικών Συμβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU IFI).

«Στην παρούσα φάση καταγράφουμε αρκετές περιπτώσεις περιορισμού της λειτουργικής αυτονομίας των δημοσιονομικών εποπτικών σωμάτων με διάφορους τρόπους - συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων σχετικά με τους προϋπολογισμούς, τους περιορισμούς στελέχωσης, τις αποφάσεις καθορισμού έδρας, τα εμπόδια στις ροές πληροφοριών και τα συστήματα διορισμού μελών», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το EU IFI.

Το Δίκτυο ζητεί της εφαρμογή μιας ειδικής διαδικασίας περιοδικής παρακολούθησης σε επίπεδο ΕΕ, «ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη μιας τέτοιας αδικαιολόγητης παρέμβασης στην αυτονομία των ανεξάρτητων φορέων δημοσιονομικής εποπτείας».

Αφορμή για την ανακοίνωση του ευρωπαϊκού δικτύου ήταν η απόφαση της δανέζικης κυβέρνησης να μεταφέρει την έδρα του του δημοσιονομικού συμβουλίου της χώρας μακριά από την περιοχή της Κοπεγχάγης, στο πλαίσιο ευρύτερης πρωτοβουλίας για την τόνωση της δραστηριότητας σε μικρότερες κοινότητες της Δανίας.

Ωστόσο, σημειώνει πως η απόφαση, που λήφθηκε παρά τη διαμαρτυρία του Συμβουλίου και των κυριότερων εθνικών φορέων, υπονομεύει τη λειτουργική αυτονομία του Συμβουλίου και ενδέχεται να έχει μόνιμα αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητα του Συμβουλίου να ασκεί αποτελεσματική εποπτεία στα δημόσια οικονομικά, εξηγώντας πως η έδρα των ανεξάρτητων εποπτικών φορέων μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να προσλαμβάνουν προσωπικό με το κατάλληλο προφίλ και να διασφαλίζουν άλλους βασικούς πόρους για τη δραστηριότητά τους.

Το Δίκτυο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, επαναλαμβάνει την έκκλησή του για ένα αποτελεσματικό σύστημα διασφάλισης της λειτουργικής αυτονομίας των εθνικών ανεξάρτητων δημοσιονομικών συμβουλίων στην πράξη.

Προβλήματα στελέχωσης διαθέτει και το κυπριακό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, με τον Πρόεδρό του, Δημήτρη Γεωργιάδη, να σημειώνει σε επιστολή την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών ότι το Συμβούλιο κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ όσον αφορά τη στελέχωσή του, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν στη λειτουργία του λόγω της υποστελέχωσης.