ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Οι καταναλωτές θα επωμιστούν την αποτυχία του κράτους – Νέες αυξήσεις στα καύσιμα

10:50 - 21.01.2020

Πονοκέφαλο προκαλούν οι αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα κίνησης, τις οποίες θα επωμιστούν οι Κύπριοι πολίτες και αγγίζουν μέχρι και τα 6 σεντς στο κιλό.

Του Ανδρέα Πογιατζή

Οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης θα αυξηθούν μέχρι και έξι σεντς, (4 στο πετρέλαιο κίνησης και 2,5 στην βενζίνη), αφού πλέον θα είναι υποχρεωτική η ανάμειξη βιοκαυσίμων στα υφιστάμενα καύσιμα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η Κύπρος, μέχρι την 31/12/2020, θα πρέπει να καλύπτει το 10% των ενεργειακών της αναγκών στις μεταφορές από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, στόχο τον οποίο μέχρι στιγμής έχουμε πιάσει μόλις στο 5%.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανάφερε πως «Δεν έχουμε συγκοινωνίες ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος είναι να προσμύξουμε  βιοκάυσιμα στα συμβατικά»

Οι εταιρείες πετρελαίων θα αναγκάζονται να αγοράζουν τα βιοκαύσιμα από το εξωτερικό κάτι το οποίο θα εκτοξεύσει την τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα στην τιμή της βενζίνης θα προστεθεί το ποσό των 2,5 σεντς και στου πετρελαίου κίνησης το ποσό των 5 με 6 σεντς. Επιπλέον σε αυτές τις τιμές θα προστεθεί και το ποσό των 2,05 σεντς φόρος κατανάλωσης.