ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Κανονικά προχωρά η ανάπτυξη του «Αφροδίτη», λέει ο Υπουργός Ενέργειας

07:58 - 10.12.2019

Η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» προχωρά κανονικά, όπως έχει σχεδιαστεί, ανέφερε τη Δευτέρα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, λέγοντας παράλληλα ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση η θεσμοθετημένη διαδικασία για ειδική συμφωνία με το Ισραήλ.

Σε δηλώσεις του στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, ο κ. Λακκοτρύπης ρωτήθηκε για το δημοσίευμα της ισραηλινής Globes και για την ανακοίνωση της Πρεσβείας του Ισραήλ για την ανάπτυξη του «Αφροδίτη». Απαντώντας, ο Υπουργός είπε ότι αυτό που αναφέρει η ανακοίνωση της ισραηλινής Πρεσβείας είναι η θέση της ισραηλινής πλευράς όπως αποτυπώνεται στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και κάποιο καιρό.
 
Από κυπριακής πλευράς, ο Υπουργός ανέφερε ότι «η ανάπτυξη του κοιτάσματος ‘Αφροδίτη’ προχωρά κανονικά, όπως έχει σχεδιαστεί».
 
Σε ό,τι αφορά την ειδική συμφωνία με το Ισραήλ, είπε ότι υπάρχει μια θεσμοθετημένη διαδικασία, η οποία και ακολουθείται εδώ και κάποιο καιρό και θα συνεχίσει να ακολουθείται.
 
«Αλλά το πιο σημαντικό που θέλω να τονίσω είναι ότι τα δύο αυτά πράγματα, δηλαδή η ανάπτυξη του ‘Αφροδίτη’ και η θεσμοθετημένη διαδικασία για ειδική συμφωνία δεν συνδέονται σε ό,τι αφορά την κυπριακή πλευρά» σημείωσε.
 
Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τις εμπλεκόμενες εταιρείες, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «το θέμα αυτής της ειδικής συμφωνίας ήταν γνωστό εδώ και καιρό και όμως έχουμε προχωρήσει στο να συνάψουμε τις συμφωνίες εντός Νοεμβρίου τις οποίες έχετε δει».
 
«Σίγουρα ως Κυριακή Δημοκρατία θα προτιμούσαμε να υπάρχει αυτό το πλαίσιο που να διέπει τη λειτουργία, αλλά πρέπει να τονίσω ότι δεν είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ανάπτυξη του Αφροδίτη» συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς αν βλέπει κάποια σκοπιμότητα στις αναφορές αυτές, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της ισραηλινής Πρεσβείας, αυτή είναι η θέση της ισραηλινής πλευράς και δεν είναι μια θέση που υιοθετεί η Κυπριακή Δημοκρατία.
 
«Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη και αποτυπώνεται ως εξής: Είτε με συμφωνία, είτε χωρίς, εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει φυσικό αέριο το οποίο βγαίνει από την μεριά του Ισραήλ και αντλείται από τη δική μας πλευρά, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποζημιώσει βεβαίως αναλόγως την ισραηλινή. Δεν υπάρχει περίπτωση, είτε με, είτε χωρίς συμφωνία να απεμπολήσει κάποιος τα δικαιώματα, ούτε εμείς τα δικά μας» είπε.
 
Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι είναι μια θεσμοθετημένη διαδικασία, η οποία συνεχίζεται. Γίνεται ανταλλαγή των θέσεων της κάθε πλευράς και πολύ σύντομα θα αποσταλούν εκ νέου οι δικές μας θέσεις, κατέληξε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ