ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Νέα πυρά για το πετρέλαιο ανταλλάσσουν Τραμπ- ΟΠΕΚ

16:49 - 13.06.2018

Επίθεση στον ΟΠΕΚ εξαπέλυσε εκ νέου ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Άμεση ήταν η αντίδραση της Τεχεράνης, που υπογράμμισε ότι είναι παράλογο να κατηγορεί το καρτέλ για τις ανατιμήσεις αυτός που αποφάσισε να επιβάλλει κυρώσεις σε δύο μέλη του.

Σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Twitter ο Τραμπ έγραψε: «Οι τιμές του πετρελαίου είναι υπερβολικά υψηλές, ο ΟΠΕΚ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Όχι καλό!».  «Δεν μπορείς να επιβάλλεις κυρώσεις σε δύο ιδρυτικά μέλη του ΟΠΕΚ και να επιρρίπτεις στη συνέχεια στον ΟΠΕΚ την ευθύνη για την αστάθεια στις τιμές» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Ιράν στην Τεχεράνη, Χουσείν Καζεμπούρ Αρντεμπίλι και συνέχισε σε καυστικό ύφος: «Έτσι είναι οι business, κ. Πρόεδρε- νομίζαμε ότι το γνωρίζατε».

 H νέα κόντρα έρχεται περίπου δέκα ημέρες πριν από την Σύνοδο του Οργανισμού, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου στη Βιέννη. Η Σαουδική Αραβία, ο ισχυρότερος παίχτης του καρτέλ, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει νέα συμφωνία με τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη εκτός καρτέλ παραγωγό χώρα- αυτή τη φορά για αύξηση της προσφοράς τους. Στόχος είναι να ανακοπεί η περαιτέρω άνοδος των τιμών, που θεωρείται απειλή για την παγκόσμια ανάκαμψη. 

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) προειδοποίησε σήμερα για έλλειμμα προσφοράς στην αγορά πετρελαίου μέσα στο 2019 εάν δεν ληφθούν μέτρα. Και τούτο γιατί υπολογίζει ότι Ιράν και Βενεζουέλα, που ετοιμάζονται να δεχθούν αμερικανικές κυρώσεις, θα δουν την παραγωγή τους να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30% την επόμενη χρονιά. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters