ΕΝΕΡΓΕΙΑ

9ο Μεσογειακό Συνέδριο: Τα θέματα που θα «πέσουν» στο τραπέζι

08:40 - 27.02.2018

Οι εμπορικές συμφωνίες αμερικανικών και ευρωπαϊκών ενεργειακών κολοσσών και εμπλεκόμενων στις αγορές αερίου Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Ελλάδας θα βρεθούν στο επίκεντρο του 9ου Μεσογειακού Συνεδρίου για θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου (Mediterranean Oil & Gas Forum), το οποίο θα διοργανωθεί στη Λευκωσία, στις 27 και 28 Μαρτίου, από την ιδιωτική διεθνή συμβουλευτική εταιρεία για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου US Energy Stream.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν Κύπριοι, Αμερικανοί και άλλοι αξιωματούχοι, θα συμμετέχουν άτομα από 17 χώρες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πρόγραμμά του. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
‘Όπως αναφέρει ο Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας, Άντονι Λιβάνιος, σε σημείωμά του προς τους συμμετέχοντες, θέμα του φετινού συνεδρίου στο οποίο θα λάβουν μέρος κυβερνητικοί αξιωματούχοι και παράγοντες που ασχολούνται με ενεργειακά θέματα, με στόχο την προαγωγή αμερικανικών και ευρωπαϊκών ενεργειακών επενδύσεων στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο θα είναι «Η ανάπτυξη του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και η επίδρασή του στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά φυσικού αερίου».
 
Σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιος, οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο αντικατοπτρίζουν την μελλοντική ανάπτυξη των υδρογονανθράκων στην περιοχή. «Το φόρουμ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους ηγετικά στελέχη στον τομέα της ενέργειας να εμπλακούν σε ένα παραγωγικό διάλογο με όσους λαμβάνουν κυβερνητικές αποφάσεις και τους διεθνείς επενδυτές», προσθέτει.
 
Με βάση την ατζέντα του συνεδρίου σε αυτό θα συζητηθούν η ενεργειακή πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της διακυβέρνησής του, η θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της αμερικανικής κυβέρνησης για τα ενεργειακά, το πώς αναπτύσσονται οι συνεργασίες Ισραήλ – Κύπρου και Αιγύπτου – Κύπρου – Μεσογείου στον ενεργειακό τομέα, το πότε θα εφαρμοστούν οι νέες αμερικανικές και ευρωπαϊκές ενεργειακές επενδύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, πώς θα αναπτυχθούν τα σχέδια μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών για γεωτρήσεις στην περιοχή και ποιες είναι οι εταιρείες που θα επενδύσουν στο μέλλον.
 
Ομιλητές στο συνέδριο θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι, ο Ειδικός Απεσταλμένος για θέματα ενέργειας στο Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών και συντονιστής του ΟΟΣΑ Ρον Άνταμ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Αβέρωφ Νεοφύτου, ο αφυπηρετήσας Αμερικανός Πρέσβης των ΗΠΑ και υψηλόβαθμος συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου Μάθιου Μπράιζα, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας Energy and Environment Holding του Κατάρ Ρούντι Μπαρούντι.
 
Επίσης ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας για την Ενεργειακή Πολιτική των ΗΠΑ Λου Πουγκλιαρέσι, ο πρώην Πρόεδρος της RWE Supply and Trading CZ, και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Gas Value Chain (GmbH) στη Γερμανία Βόλφγκανγκ Πίτερς, ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Αντώνης Πασχαλίδης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Ανδρέας Πουλλικάς καθώς και ο ίδιος ο κ. Λιβάνιος.