ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τα τεκμήρια στον Δυτικό Ονησίφορο (οικόπεδο 11) φέρνει την Total πιο Ανατολικά - Νέα γεώτρηση

07:36 - 07.10.2017

Οι επιστημονικές αναλύσεις των γεωλογικών δεδομένων από τη γεώτρηση στο «Ονησίφορος Δυτικό» οδήγησαν τη γαλλική Total σε απόφαση για την πραγματοποίηση δεύτερης γεώτρησης στο τεμάχιο «11», μόλις δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης γεώτρησης.

Σύμφωνα με την πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και ο δημοσιογράφος Πέτρος Θεοχαρίδης η γαλλική Total ενημέρωσε ήδη το Υπουργείο Ενέργειας καθώς και την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου.

Αν και ακόμη δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες από την γαλλική εταιρεία όπως γεωτρύπανο και αδειοδοτήσεις το οποία όμως δεν αναμένεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στην διαδικασία.

Το μόνο πρόβλημα που φαίνεται να υπάρχει και θα είναι χρονοβόρο είναι από την πλευρά της ηγεσία της Total να εγκριθεί η δαπάνη για την γεώτρηση που από ότι φαίνεται όμως η εταιρεία είναι «θερμή» στο να δαπανήσει αυτά τα χρήματα λόγω των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων στο οικόπεδο Ονησίφορος.

Διαβάστε επίσης: «Μικρό καλάθι» στο Οικόπεδο 11 - Αλλά ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα για τα υπόλοιπα οικόπεδα - Ομοιότητες με «κοίτασμα Ζορ»

Η διαπίστωση από την πρώτη γεώτρηση στο «11», ότι η γεωλογία του «Ζορ» συνεχίζεται και γύρω από τον «Ερατοσθένη», όπου υπάρχουν σημαντικές σε αριθμό και έκταση γεωλογικές δομές, αυξάνει τις ελπίδες, την αισιοδοξία αλλά και τις επιστημονικές πιθανότητες, ενώ διευκρίνισε παραμέτρους των στόχων που επιλέχθηκαν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα τους επόμενους μήνες η γεωτρητική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ θα είναι εντατική, αφού εκτός από τη νέα γεώτρηση της Total, τουλάχιστον δύο γεωτρήσεις προγραμμάτισε η Eni και άλλες δύο ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του 2018 η ExxonMobil.