ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ούτε το μικρό καλάθι δεν γεμίζει ο «Ονισήφορος Δυτικό» - Αυξημένες οι πιθανότητες όμως στα άλλα οικόπεδα

10:09 - 09.09.2017

Αν και πρόκειται για τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις και πως η αξιολόγηση του κοιτάσματος θα απαιτήσει πολλές εβδομάδες μελετών και επεξεργασίας δεδομένων, η εικόνα δεν μπορεί να αλλάξει αισθητά. Με αποτέλεσμα το περιεχόμενό του κοιτάσματος να μην είναι σε αυτόνομα εμπορεύσιμες ποσότητες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος το γεωτρύπανο West Capella ολοκλήρωσε την νύχτα της Παρασκευής (8/9) τη γεώτρηση.

Αν και το αποτέλεσμα αυτής της γεώτρησης φέρνει απογοήτευση οι εταιρείες που ανάλαβαν τις γεωτρήσεις (Total και ENI) δεν θεωρούν αποτυχία τα αποτελέσματα αυτής της γεώτρησης αφού σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος επιβεβαιώνει το «μοντέλο Ζορ», κάτι που αυξάνει αισθητά τις πιθανότητες για σημαντικά κοιτάσματα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και ιδιαίτερα στα τεμάχια 6,8,10 και 11.

Μοντέλο Ζορ

Μοντέλο Ζορ αποκαλείτε το υπεργιγάντιο κοίτασμα το οποίο βρέθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου το οποίο και είναι κοντά στην ΑΟΖ της Κύπρου κάτι που έδωσε υποσχέσεις για τα δικά μας κοιτάσματα ήδη από το 2016.

Χρυσάφι ο Ονησίφορος, αλλά για τις άλλες 5 γεωτρήσεις

Η επιβεβαίωση της επιστημονικής ανάλυσης που έδωσε η ΕΝΙ και δικαιώθηκε με το «Ζορ», τώρα επιβεβαιώνεται με τη γεώτρηση στο «Ερατοσθένης Δυτικό 1» σημειώνουν οι ειδικοί των εμπλεκόμενων εταιρειών. Εξάλλου, όπως τονίσαν στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο συγκεκριμένος στόχος επιλέγηκε όχι γιατί εντοπιζόταν μεγάλο κοίτασμα, αλλά επειδή είχε τα ενδεδειγμένα χαρακτηριστικά για επιβεβαίωση του «Ζορ». Οι προσδοκίες ήταν για κατά μερικές φορές πολλαπλάσια ποσότητα φυσικού αερίου. 

Να σημειωθεί ότι επίκεινται μέχρι και το φθινόπωρο του 2018 ακόμα πέντε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, προγραμματίζονται δύο –ενδεχομένως και τρεις– γεωτρήσεις από την ΕΝΙ από μόνη της και σε συνεργασία με την ΤΟΤΑL, ανάλογα με το σε ποιο τεμάχιο θα ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες. Ακόμα δύο γεωτρήσεις θα έχουμε το Β εξάμηνο του επόμενου έτους από την ExxonMobil σε ισάριθμους στόχους στο «11» και ακόμα μία από την ΤΟΤΑL – πιθανότατα στο «Ονισήφορος Ανατολικό».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Businessnews στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.