ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ενδεχόμενο συνεργασίας της Κύπρου με την Shell, κολοσσό στην ενέργεια – Το πλάνο που θα κάνει την Κύπρο χρυσή

10:14 - 22.08.2017

Η Shell, κολοσσός στον τομέα της ενέργειας, είναι σε διαπραγματεύσεις για να αγοράσει φυσικό αέριο από Κύπρο και Ισραήλ, με την προοπτική αυτό να υγροποιείται στην Αίγυπτο.

Πιο συγκεκριμένα, η Royal Dutch Shell συζητά αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να αγοράσει φυσικό αέριο από το οικόπεδο Λεβιάθαν του Ισραήλ και το οικόπεδο «Αφροδίτη» (35% η Κύπρος) και να το μεταφέρουν για υγροποίηση στην Αίγυπτο.

«Οι συμμέτοχοι στο Λεβιάθαν, η Noble Energy και η Delek Drilling, ψάχνουν για μερικές άλλες εναλλακτικές μέσω θαλάσσης και μάλλον θα αναζητήσουν περαιτέρω χρηματοδότηση για να αυξήσουν την άντληση αποθεμάτων, αν θα συμφωνήσουν με την Shell» σημειώνεται σχετικά στον Bloomberg.

Και προστίθεται: «Οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου σε Ισραήλ και Κύπρο, μαζί με το τεράστιο κοίτασμα της του Ζορ της Αιγύπτου, συν τα αποθέματα του Λιβάνου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα κύριο κέντρο παραγωγής στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά οι χώρες ακόμη προσπαθούν να καθορίσουν τον καλύτερο τρόπο για να αξιοποιήσουν την ενέργεια σε μια περιοχή που έχει πληγεί από μακροχρόνιες πολιτικές διαφορές».