ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Εντός των επομένων εβδομάδων οι εκθέσεις για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης

10:26 - 14.11.2016

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται να λάβει τις εκθέσεις για τις αποφάσεις που αφορούν τον τρίτο γύρο αδειοδότησης και οι συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν στις αρχές του 2017.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα 14/11 κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του υπουργείου του, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι αφού λάβει τις εκθέσεις θα ακολουθήσει περίοδος διαπραγμάτευσης με τους προσφοροδότες, πριν από τη λήψη αποφάσεων.

Ο Υπουργός ανέφερε περαιτέρω ότι η συμμετοχή κάποιων κοινοπραξιών στον τρίτο γύρο αδειοδότησης, όπως της Exxon Mobil με την Qatar Petroleum αλλά και της ENI με την Total, είναι ενδεικτικές των προοπτικών που υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Χαρακτήρισε επίσης άκρως σημαντική τη γεώτρηση του 2017 για το τεμάχιο «11» γιατί θα είναι η πρώτη γεώτρηση με παρόμοια μορφολογία με αυτή του Ζορ, ώστε να εξεταστεί κατά πόσο αυτή επεκτείνεται και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι μετά την τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια για έλευση φυσικού αερίου για τις ανάγκες της Κύπρου, η ΔΕΦΑ έλαβε οδηγίες να ετοιμάσει μια μελέτη για υποδομές εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Κύπρου. Σημείωσε ότι ένα πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί σε αυτό το θέμα ήταν πως πολλές από τις υποδομές για διοχέτευση φυσικού αερίου στην Κύπρου δεν ήταν φτιαγμένες για την Κύπρο, αλλά για μεγαλύτερες χώρες.