ΔΙΕΘΝΗ

Οι λόγοι που ο Βέμπερ γύρισε πλάτη σε Κύπρο κι Ελλάδα για «εμπάργκο όπλων» στην Τουρκία -ΠΙΝΑΚΕΣ

13:57 - 21.09.2020

Τροπολογία των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών που επιτρέπει την άσκηση εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τουρκίας, καταψηφίστηκε από τον επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Του Φάνη Μακρίδη

Η είδηση (μεταδόθηκε από το News247 την Παρασκευή 18/09) θα έπρεπε να παίζει κύριο θέμα στα κυπριακά Μ.Μ.Ε., όμως… πέρασε στα ψιλά.

Βλέπετε, ο Βέμπερ θεωρείται φίλος της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτό το καλοκαίρι, μάλιστα, είχε τοποθετηθεί ευθαρσώς και ξεκάθαρα σε βάρος των Τούρκων και των έκνομων τους ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην κρίσιμη στιγμή, ωστόσο, καταψήφισε την τροπολογία που κατέθεσαν Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες και ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης (οι οποίοι με αυτό τον τρόπ[ο έθεσαν ‘στο τραπέζι’ το εμπάργκο όπλων από τα κράτη της ΕΕ προς στην Τουρκία).

Η τροπολογία έλαβε σημαντική πλειοψηφία 524 ψήφων, ωστόσο, αυτό δεν μετρίασε τα σχόλια για τη στάση του Βέμπερ σε Κύπρο και Ελλάδα.

Να θυμίσουμε μόνο ότι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου την περασμένη εβδομάδα είχε τηλεδιάσκεψη με τον Γερμανό πολιτικό (11/09/2020), τον οποίο είχε στηρίξει κι ανοικτά για την προεδρία της Κομισιόν το 2018.

Αν προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε τους πιθανούς λόγους που μας… γύρισε την πλάτη, δεν θα δυσκολευτούμε να εντοπίσουμε στοιχεία:

• 37.3 δις ευρώ ο όγκος εμπορικών συναλλαγών
Το 2016 ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα σε Γερμανία και Τουρκία είχε ανέλθει σε 37,3 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 4% σε ετήσια βάση. Όπως σημειώνουν ειδικοί, για την Τουρκία, η Γερμανία είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος και ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής μετά την Ολλανδία.

• Πρώτη στη λίστα με τις εξαγωγές της Τουρκίας η Γερμανία
Στην πρώτη θέση της λίστας με τις εξαγωγές της Τουρκίας είναι η Γερμανία. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το 2019. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΟΗΕ UN Comtrade για το συγκεκριμένο έτος, πρώτη στη λίστα με τις χώρες-προορισμούς των τουρκικών εξαγωγών είναι η Γερμανία με εξαγωγές ύψους 16.6 δισεκατομμύρια δολάρια, δεύτερο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (11.2 δισ. δολάρια) και τρίτο το Ιράκ (10,2 δισ. δολάρια).

• 19,2 δις δολάρια οι εξαγωγές Γερμανίας προς Τουρκία
Η σχέση, βέβαια, είναι αμφίδρομη. Η Γερμανία, με εξαγωγές ύψους 19.2 δισ. δολαρίων, βρίσκεται ιδιαίτερα ψηλά και στη λίστα με τους κορυφαίους εξαγωγείς προς την Τουρκία, καταλαμβάνοντας, έστω και με βραχεία κεφαλή από την τρίτη Κίνα, τη δεύτερη θέση.

• 3 εκ. Τούρκοι μετανάστες, πολλοί από τους οποίους πολιτεύονται
Βάσει των όσων αναφέρονται στις ιστοσελίδες των υπουργείων Τουρκίας και Γερμανίας περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής ζουν στην Γερμανία. Σύμφωνα μάλιστα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «(…)συνεισφέρουν στην κοινωνική ζωή και την οικονομική ευημερία της Γερμανίας εδώ και πολλά χρόνια (…) στην Γερμανία υπάρχουν 3 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, 16 μέλη του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, 48 μέλη Κοινοβουλίων Κρατιδίων και 423 μέλη Δημοτικών Συμβουλίων που είναι τουρκικής καταγωγής».

• Χρηματοδότηση
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει μεταξύ άλλων για τις σχέσεις με την Τουρκία «πάνω από 7.400 γερμανικές και τουρκικές επιχειρήσεις στην Τουρκία έχουν εισπράξει γερμανική χρηματοδότηση».

• 354 άρματα μάχης Leopard
Ο τουρκικός στρατός έχει 354 άρματα τύπου Leopard (όπως και η Ελλάδα βέβαια). Κι έστω και αν δεν τα βρήκαν με τη Γερμανία σε ό,τι αφορά την αναβάθμισή τους (βλ. 10 κατεστραμμένα τανκ στον συριακό εμφύλιο), εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπει ταφόπλακα στις σχέσεις των δυο χωρών σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία όπλων.

Η Γερμανία έχει βρεθεί απέναντι από την Τουρκία σε κάποιες περιπτώσεις, όπως π.χ. στο θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ας μην ξεχνάμε και την άρνησή της να επιτρέψει στην αμυντική βιομηχανία της χώρας να συμμετέχει στην αναβάθμιση των τουρκικών Leopard-2A4. Αυτό δεν σημαίνει ότι της συμφέρει να διακόψει επαφές με την Τουρκία, που είναι ιδιαίτερα επωφελείς για τη χώρα της κεντρικής Ευρώπης.