ΔΙΕΘΝΗ

ΓΑΛΛΙΑ: Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα μεταξύ των καταναλωτών

11:47 - 26.08.2020

Αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης οικονομικού κλίματος μεταξύ των καταναλωτών στη Γαλλία τον Αύγουστο, καθώς φαίνεται να υποχωρούν οι φόβοι για άνοδο της ανεργίας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου στατιστικής INSEE, ο δείκτης παρέμεινε σταθερός στις 94 μονάδες, που συνάδει με τις προηγούμενες εκτιμήσεις οικονομολόγων.
 
Οι ανησυχίες μεταξύ των νοικοκυριών για την ανεργία υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Γαλλία βρισκόταν ακόμη σε lockdown, το οποίο τερματίστηκε στις 11 Μαΐου.
 
Η Γαλλία απέφυγε τη μεγάλη αύξηση της μόνιμης ανεργίας, καθώς οι επιχειρήσεις επέλεξαν μαζικά το κυβερνητικό σχέδιο παραχώρησης άδειας στους εργαζόμενους.
 
Καθώς οι εκτιμήσεις των νοικοκυριών για τις οικονομικές τους προοπτικές διατηρήθηκαν αμετάβλητο, εντούτοις αυτές βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από τον μακροχρόνιο μέσο όρο της έρευνας. Ο αριθμός των ατόμων που δήλωσαν ότι η περίοδος είναι κατάλληλη για αποταμίευση αυξήθηκε, ενώ υποχώρησε ο αριθμός των προσώπων που δήλωσαν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν μεγάλες αγορές.
 
Και ενώ τα καταστήματα και τα εστιατόρια ήταν κλειστά, τα γαλλικά νοικοκυριά αύξησαν τις αποταμιεύσεις τους κατά €100 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την περίοδο του lockdown, με την γαλλική Κυβέρνηση να επιθυμεί την αύξηση της κατανάλωσης, προκειμένου να τροφοδοτηθεί η ανάκαμψη, έπειτα από τη χειρότερη ύφεση στη γαλλική οικονομία μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Aπό ΚΥΠΕ