ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος, μεσοπρόθεσμα, τα δάνεια με κρατική εγγύηση για τις γαλλικές τραπεζες, προειδοποιεί ο Fitch

09:12 - 11.07.2020

Κίνδυνο για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, μεσοπρόθεσμα, των γαλλικών τραπεζών θα μπορούσαν να αποτελέσει ο μεγάλος αριθμός δανείων με κρατική εγγύηση που δόθηκε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποιεί ο οίκος Fitch Ratings.

Οι κρατικές εγγυήσεις θα καλύψουν το 90% των ζημιών μετά την ανάκαμψη για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες και το 70% -80% (και σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 90%) για εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η αύξηση του χρέους μπορεί να μην είναι βιώσιμη για ορισμένες επιχειρήσεις και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μπούμερανγκ τόσο για το εγγυημένο όσο και για το μη εγγυημένο χρέος.

«Πολλές εταιρείες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λαμβάνοντας τα δάνεια, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πιστωτική πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδίως εκείνες στους τομείς που πλήττονται περισσότερο από το μέτρο της κοινωνικής απόστασης, όπως οι μεταφορές, η αναψυχή και η λιανική πώληση εκτός των τροφίμων», αναφέρει, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ορισμένες από αυτές «μπορεί να μην επιβιώσουν».