ΔΙΕΘΝΗ

Αποφασισμένη η Ουάσινγκτον να καθυστερήσει τον Nord Stream 2 για όσο περισσότερο γίνεται

12:34 - 21.06.2020

Η Ρωσία βρίσκεται τώρα στο τελικό στάδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 και η Ουάσινγκτον ελπίζει -τουλάχιστον- να καθυστερήσει την ολοκλήρωση του ενεργειακού πρότζεκτ επιβάλλοντας κυρώσεις. Και αυτό γιατί ο αγωγός θα διπλασιάσει τις εξαγωγές αερίου της Ρωσίας στη Γερμανία στα 110 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο. Με άλλα λόγια, ο νέος αγωγός θα έχει χωρητικότητα 55 δισ. κυβ. μέτρων, θα ξεκινά από τη Ρωσία και μέσω της Βαλτικής θα καταλήγει στη Γερμανία.

Με τον αγωγό να έχει ήδη ολοκληρωθεί κατά 93%, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να επιβάλει νέες κυρώσεις στις εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του. Αν και αρκετοί αναλυτές έχουν υποβαθμίσει την αποτελεσματικότητα αυτών των κυρώσεων, η Δανία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στη Ρωσία.

Άρα, θα έχουν αποτέλεσμα οι κυρώσεις στο να καθυστερήσουν τον Nord Stream 2; Ναι, θα μπορούσαν. Ίσως να μην τον σταματήσουν, αλλά μπορούν να τον καθυστερήσουν. 

Ενώ το σημείο εισόδου του αγωγού στην ΕΕ είναι η Γερμανία, η οποία δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη από το νομοσχέδιο κυρώσεων που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία θέλει να αλλάξει τη διαδικασία τοποθέτησης των σωλήνων στον θαλάσσιο χώρο της Δανίας. Συγκεκριμένα, το τελευταίο σκέλος του αγωγού θέλει περίπου 160 χιλιόμετρα αγωγού τα οποία θα περάσουν από το θαλάσσιο χώρο της Δανίας. Η Ρωσία έχει τη σχετική άδεια για αυτό, αλλά επειδή η ρωσική Gazprom θέλει να τροποποιήσει τη διαδικασία κατασκευής, απαιτείται εκ νέου η έγκριση από τη Δανία. Η οποία έχει απαντήσει πως θα χρειαστεί έως και τέσσερις εβδομάδες να αποφασίσει, κερδίζοντας έτσι χρόνο και αποφεύγοντας τις επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων από τη συμμετοχή στο έργο.

Αυτός ο αγωγός έχει σημαντικό γεωπολιτικό και οικονομικό περιεχόμενο. Πρώτα απ' όλα, θα ενδυναμώσει τη Ρωσία και θα ενισχύσει την κυριαρχία του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Δεύτερον, θα προκαλέσει οικονομική ζημία στην Ουκρανία, την οποία παρακάμπτει, εξαιτίας της απώλειας των τελών διαμετακόμισης. Εκτός της Ουκρανίας, η μόνη ευρωπαϊκή δύναμη που αντιστέκεται στη Ρωσία είναι η Πολωνία. Φυσικά εκτιμά την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, αλλά και τα τέλη διαμετακόμισης που θα χάσει αν το αέριο κατευθυνθεί απευθείας στη Γερμανία. 

Για τη Γερμανία, παρά τους πανηγυρισμούς για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Nord Stream 2 σημαίνει μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και μεγαλύτερη ενεργειακή σταθερότητα.

Το ενεργειακό έργο έχει ήδη καθυστερήσει. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι αμερικανικές κυρώσεις πέτυχαν την καθυστέρηση της κατασκευής. Ο αγωγός ήταν προγραμματισμένος να κατασκευαστεί το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Οπότε, ναι, οι κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα - ακόμα και αν είναι αργοπορημένες.

Πηγή: oilprice.com