ΔΙΕΘΝΗ

Η Fiat συζητεί με την ιταλική Κυβέρνηση για την παραχώρηση δανείου 6,3 δισ. ευρώ

17:32 - 17.05.2020

Συζητήσεις με την ιταλική Κυβέρνηση για παραχώρηση πιστωτικών διευκολύνσεων, ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να διατηρήσει τις δραστηριότητες της στην Ιταλία, διεξάγει η ιταλική μονάδα της Fiat Chrysle.

Ένα "διάταγμα ρευστότητας" που εκδόθηκε από την ιταλική Κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο επιτρέπει στο κράτος να εγγυηθεί δάνεια σε ιταλικές εταιρείες που υπέστησαν ζημία κατά την παρατεταμένη καραντίνα λόγω του κορωνοϊού.

"Η ιταλική FCA βρίσκεται σε μια διαδικασία με την ιταλική Κυβέρνηση για τη λήψη εγγυήσεων από τον SACE (οργανισμός πιστώσεων εξαγωγών της Ιταλίας) για πιστωτικές διευκολύνσεις που στόχο θα έχουν να βοηθήσουν την αυτοκινητοβιομηχανία της Ιταλίας, που αποτελείται από περίπου 10.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις,", ανακοίνωσε το Σάββατο η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία.
 
Οι συζητήσεις είχαν ήδη ξεκινήσει με την ιταλική τράπεζα Intesa Sanpaolo για παραχώρηση τριετής  πιστωτικής διευκόλυνσης αποκλειστικά για τις δραστηριότητες της εταιρείας στην Ιταλία, αναφέρει η Fiat Chrysler.
 
Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας, παγκοσμίως, έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού καθώς η ζήτηση εξανεμίστηκε και τα εργοστάσια έκλεισαν.

Η FCA αναφέρει ότι τα κεφάλαια από την χρηματοδοτική διευκόλυνση θα έχουν «μοναδικό σκοπό την παροχή επιχειρησιακής υποστήριξης για την πληρωμή Ιταλών προμηθευτών προς στήριξη της ρευστότητάς τους», καθώς και για «υποστήριξη της επανεκκίνησης της παραγωγής και των επενδύσεων σε ιταλικές μονάδες» της εταιρείας.

Η πιστωτική διευκόλυνση, ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντιστοιχεί στο 25% των θυγατρικών της FCA στην Ιταλία, σύμφωνα με το κυβερνητικό διάταγμα.
 
Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιπροσωπεύει το 6,2% του ΑΕΠ της Ιταλίας, ενώ το 7% των θέσεων εργασίας στον τομέα της μεταποίησης προέρχεται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.
 
Στην Ιταλία, η FCA απασχολεί σχεδόν 55.000 εργαζόμενους στα 16 εργοστάσιά της και σε 26 χώρους έρευνας και ανάπτυξης. Η εταιρεία συνεργάζεται με 12.000 προμηθευτές, που διατηρούν 120.000 θέσεις εργασίας, αναφέρει το διάταγμα.
 
Η οικονομική στήριξη εταιρειών που δεν εδρεύουν στην Ιταλία δημιουργεί δύσκολα πολιτικά προβλήματα στην Κυβέρνηση, καθώς εκατομμύρια εταιρείες στη χώρα διαμαρτύρονται για λίγη ή καθόλου υποστήριξη.

 "Μια εταιρεία που υποβάλλει αίτηση για μεγάλα χρηματικά ποσά από το ιταλικό κράτος μεταφέρει την έδρα της πίσω στην Ιταλία", δήλωσε το Σάββατο ο Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, της Ιταλίας Αντρέα Ορλάντο, μέσω Twitter.