ΔΙΕΘΝΗ

Απαγόρευση 12 μηνών στις κινέζικες εταιρείες να εξαγοράζουν ευρωπαϊκές ζητεί ο Μάνφρεντ Βέμπερ λόγω COVID-19

17:34 - 17.05.2020

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει προσωρινή απαγόρευση στις κινέζικες εταιρείες να εξαγοράζουν ευρωπαϊκές οι οποίες επί του παρόντος έχουν υποτιμημένη αξία ή έχουν επιχειρηματικά προβλήματα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, δήλωσε την Κυριακή ο ηγέτης της μεγαλύτερης πολιτικής συμμαχίας στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο κ. Βέμπερ, Γερμανός συντηρητικός και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο κοινοβούλιο της ΕΕ, δήλωσε στην εφημερίδα «Welt am Sonntag» της Γερμανίας ότι είναι υπέρ της απαγόρευσης, για περίοδο δώδεκα μηνών, σε Κινέζους επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν ευρωπαϊκές εταιρείες.
 
"Πρέπει να δούμε ότι οι κινεζικές εταιρείες, εν μέρει με την υποστήριξη κρατικών κεφαλαίων, προσπαθούν όλο και περισσότερο να αποκτήσουν ευρωπαϊκές εταιρείες που είναι φθηνές για εξαγορά ή που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της κρίσης του κορωνοϊού", ανέφερε.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιδράσει με συντονισμένο τρόπο και να τερματίσει την «κινεζική περιοδεία για ψώνια», επιβάλλοντας δωδεκάμηνο μορατόριουμ στις πωλήσεις ευρωπαϊκών εταιρειών έως ότου η κρίση του κορωνοϊού ελπίζω να τελειώσει, δήλωσε ο κ. Βέμπερ. "Πρέπει να προστατευθούμε", υπογράμμισε.

"Η Κίνα θα είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μας στο μέλλον, από οικονομική, κοινωνική και πολιτική άποψη", είπε ο κ. Βέμπερ.
 
Η Κίνα και η ΕΕ ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για μια συνολική επενδυτική συμφωνία το 2013 και έκτοτε έχουν πραγματοποιήσει πολλούς γύρους συνομιλιών. Τα βασικά σημεία περιλαμβάνουν αμοιβαία πρόσβαση στην αγορά και ίσους όρους ανταγωνισμού.

Οι ηγέτες Κίνας και ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν σε ειδική Σύνοδο Κορυφής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αν και η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει αμφιβολίες κατά πόσον η συνάντηση μπορεί να γίνει όπως είχε προγραμματιστεί.