ΔΙΕΘΝΗ

Αποκλείει νέα διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το εμπόριο Κίνα ο Τραμπ

06:37 - 12.05.2020

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε τη Δευτέρα (11/5) κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το εμπόριο που συνήφθη νωρίτερα φέτος ανάμεσα στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας, αξιώνοντας το Πεκίνο να τιμήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ουάσιγκτον.

 Ερωτηθείς για την πιθανότητα αυτή, απάντησε ό΄τι "το άκουσα κι αυτό", ότι δηλαδή η κινεζική κυβέρνηση "θέλει να ξανανοίξουν οι συνομιλίες για το εμπόριο ώστε να εξασφαλίσει μια συμφωνία πιο ευνοϊκή για τα συμφέροντά της".
 
"Οχι, δεν ενδιαφέρομαι καθόλου - ούτε καν λιγάκι", είπε, προσθέτοντας "πριν απ` όλα (οι Κινέζοι οφείλουν) να τηρήσουν τη συμφωνία που υπέγραψαν". Διαπραγματευτές των δύο μεγάλων δυνάμεων δεσμεύθηκαν την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, να εφαρμόσουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν, τη λεγόμενη "φάση 1", που υπεγράφη με πολλή δυσκολία τον Ιανουάριο, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια εμπορικού πολέμου με ανταλλαγές ομοβροντιών τιμωρητικών τελωνειακών δασμών.
 
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η κυβέρνηση Τραμπ δεσμεύθηκε να απόσχει από την επιβολή νέων επιπρόσθετων δασμών. Η κυβέρνηση της Κίνας από την πλευρά της υποσχέθηκε να αυξήσει κατά 200 δισεκ. δολάρια σε δύο χρόνια τις αγορές αμερικανικών προϊόντων σε σχέση με το επίπεδο του 2017. Ομως η πανδημία του νέου κορωνοϊού, που έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του 2019 στην καρδιά της Κίνας, αναζωπύρωσε την ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.
 
Ο Τραμπ και στελέχη της κυβέρνησής του κατηγορούν τις κινεζικές αρχές ότι άργησαν πολύ να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημία και ότι συγκάλυψαν το εύρος της. Και άρα, η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι είναι "υπεύθυνο" για την εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον πλανήτη, για τους θανάτους εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και για την τρέχουσα οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Μάικ Πομπέο λένε πλέον ανοιχτά ότι υποπτεύονται πως το Πεκίνο απέκρυψε ένα "ατύχημα" σε εργαστήριο της Ουχάν που κατ` αυτούς ήταν η αιτία που ξέσπασε η πανδημία και απειλούν να επιβάλουν βαριές κυρώσεις εάν θεωρήσουν πως αυτό ισχύει. Η Κίνα διαψεύδει τις αμερικανικές κατηγορίες.
 
Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times ότι ο Λευκός Οίκος σύντομα θα κατηγορήσει το Πεκίνο ότι κινητοποίησε χάκερ για να κλέψουν τα δεδομένα επιστημονικών ερευνών για την κατασκευή εμβολίων ώστε να αντιμετωπιστεί ο SARS-CoV-2, ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει. "Δεν είναι ικανοποιημένος με την Κίνα", είπε και πρόσθεσε κυνικά "τι άλλα νέα από την Κίνα;".