ΔΙΕΘΝΗ

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διοχετεύει αύριο στην οικονομία $173 δισ., συμβάλλοντας στην μάχη κατά του κωρονοϊού

12:24 - 02.02.2020

Ποσό ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων γιουάν (173 δισεκατομμύρια δολάρια) θα διοχετεύσει στην κινέζικη οικονομία, η Λαϊκή (Κεντρική) Τράπεζα της Κίνας καθώς αυξάνει τη στήριξη που προσφέρει στην οικονομία στο πλαίσιο των εθνικών προσπαθειών για καταπολέμηση του θανατηφόρου ιού που αναμένεται να πλήξει την ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει την Δευτέρα μια διαδικασία επαναγοράς, ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων γιουάν, για να διατηρήσει μια «λογική και άφθονη ρευστότητα» στο τραπεζικό σύστημα καθώς και μια σταθερή αγορά συναλλάγματος κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού.

Πρόσθεσε ότι η συνολική ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος θα είναι 900 δισεκατομμύρια γιουάν (129 δισ. δολάρια) περισσότερο από ό, τι την ίδια περίοδο πέρσι.
 
Η κίνηση της τράπεζας θα γίνει την ημέρα που θα ανοίξουν εκ νέου οι χρηματοοικονομικές αγορές της Κίνας, μετά το παρατεταμένο κλείσιμο τους λόγω του φεστιβάλ για την Άνοιξη.
 
Το Σάββατο, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης μια σειρά από μέτρα για ενίσχυση της νομισματικής και πιστωτικής στήριξης σε επιχειρήσεις οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση της επιδημίας του ιού, όπως είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας παρότρυνε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να παρέχουν «επαρκή πιστωτικά μέσα» σε νοσοκομεία και άλλες ιατρικές οργανώσεις, μεταξύ άλλων μέτρων που προσφέρουν.

Η κίνηση για την διοχέτευση ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας έρχεται καθώς ο ιός απειλεί να επιβαρύνει μια ήδη επιβραδυνόμενη οικονομία.
 
Η Κίνα σημείωσε οικονομική ανάπτυξη 6,1% πέρσι, την πιο αργή σε διάστημα περίπου τριών δεκαετιών, ενώ αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτή θα μπορούσε να αποδυναμωθεί περαιτέρω εάν η διάδοση του ιού συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.