ΔΙΕΘΝΗ

Μέτριος ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ η εκτίμηση για το δ΄ τρίμηνο

10:00 - 30.01.2020

Μέτριο ρυθμό ανάπτυξης είναι πιθανό να διατήρησε η οικονομία των ΗΠΑ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και να μην πέτυχε και πάλι τον στόχο ετήσιας ανάπτυξης 3% που έθεσε η διακυβέρνηση Τραμπ, λόγω της μείωσης των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις εν μέσω των ζημιογόνων εμπορικών εντάσεων.

Η ανακοίνωση σήμερα από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν πιθανό να καταδείξει ότι οι τρεις μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων εντός του 2019 συνέβαλαν στη διατήρηση της μακρύτερης ανάπτυξης στην ιστορία των ΗΠΑ, με την οικονομία να αναπτύσσεται για 11ο συνεχόμενο έτος και να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αποφύγει μια ύφεση.

Η ανάπτυξη, ωστόσο, επιβραδύνεται καθώς εξασθενούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας από τις τεράστιες μειώσεις σε φορολογίες που υιοθέτησαν ο Λευκός Οίκος και οι Ρεπουμπλικάνοι το 2018, ένα πακέτο που ο Πρόεδρος Ντοναλντ Τραμπ ανέμενε ότι θα διατηρούσε την ανάπτυξη πάνω από το 3%. Μέχρι στιγμής δεν επιτεύχθηκε αυτός ο στόχος.
 
Τα στοιχεία έρχονται την στιγμή που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα.
 
Ο Πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένει "να συνεχιστεί η μέτρια οικονομική ανάπτυξη", ενώ αναφέρθηκε σε ορισμένους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού στην Κίνα.