ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποιεί η Λαγκάρντ: Η παγκόσμια οικονομία χάνει τη δυναμική της

08:53 - 03.04.2019

H παγκόσμια οικονομία έχει χάσει την δυναμική της εν μέσω εμπορικών εντάσεων και πιο σφιχτών νομισματικών συνθηκών αλλά τα διαλείμματα στις αυξήσεις των επιτοκίων θα βοηθήσουν να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, δήλωσε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε μια προκαταρκτική παρουσίαση ενόψει των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (12-14 Απριλίου), η Λαγκάρντ είπε πως η παγκόσμια οικονομία είναι "ανήσυχη" έπειτα από δύο χρόνια σταθερής ανάπτυξης, με τις προοπτικές να είναι "επισφαλείς" και εύτρωτες στο εμπόριο, στο Brexit και στα σοκ των χρηματαγορών.
 
"Τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ προέβλεψε παγκόσμια ανάπτυξη για το 2019 και το 2020 γύρω στο 3,5%, μικρότερη από το πρόσφατο παρελθόν, ικανοποιητική ωστόσο", είπε η Λαγκάρντ σε μια ομιλία στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον.
 
"Από τότε έχει χάσει δυναμική, όπως θα δείτε από την επικαιροποιημένη πρόβλεψή μας την ερχόμενη εβδομάδα".
 
Η Λαγκάρντ είπε πως το ΔΝΤ δεν προβλέπει ύφεση στο κοντινό μέλλον και πως "το πιο υπομονετικό βήμα εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής" της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) θα δώσει περισσότερη ώθηση στη ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και προς το 2020.
 
Η Λαγκάρντ προειδοποίησε ωστόσο ότι χρόνια υψηλού δημόσιου χρέους και χαμηλών επιτοκίων μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μια δεκαετία, έχουν αφήσει περιορισμένο χώρο σε πολλές χώρες προκειμένου να δράσουν όταν έρθει η επόμενη κρίση κι έτσι οι χώρες πρέπει να κάνουν πιο έξυπνη χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής.
 
Αυτό σημαίνει μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη, στη βιωσιμότητα του χρέους και στους στόχους κοινωνικής πολιτικής και ενέργειες για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ανισοτήτων με την οικοδόμηση ισχυρότερων δικτύων κοινωνικής ασφάλειας.
 
Η διευθύντρια του ΔΝΤ αναφέρθηκε σε μια νέα έρευνα του ΔΝΤ που δείχνει ότι τα αυξανόμενα εμπορικά εμπόδια πλήττουν τις επενδύσεις σε εργοστάσια, μηχανικό εξοπλισμό και προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Είπε ακόμη πως το ΔΝΤ αναθεώρησε την ανάλυσή του για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, υποδεικνύοντας πως αν το σύνολο του εμπορίου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου υπαχθεί σε δασμούς 25%, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ θα μειωθεί έως και 0,6% ενώ το ΑΕΠ της Κίνας έως και 1,5%.