ΔΙΕΘΝΗ

Θέματα αγνοουμένων, εγκλωβισμένων και Brexit στη συνάντηση Φωτίου - Lillie

13:36 - 11.07.2018

Θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει η διασπορά στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του Brexit, αλλά και θέματα αγνοουμένων και εγκλωβισμένων συζήτησαν σήμερα ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου και ο Υπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου Stephen Lillie.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία, στη συνέχεια, ο Προεδρικός Επίτροπος ενημέρωσε τον Ύπατο Αρμοστή για το μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων και για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν κατά τις προσπάθειες επίλυσής του, λόγω της αρνητικής στάσης της κατοχικής δύναμης.

Ο κ. Φωτίου επεσήμανε τη δραματική μείωση στον εντοπισμό οστών στις κατεχόμενες περιοχές λόγω της έλλειψης συνεργασίας της Τουρκίας και ζήτησε τη συνδρομή του Ηνωμένου Βασιλείου ώστε να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία, για να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων.   

Ακολούθως ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής, αλλά και στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή και η οικονομική τους επιβίωση στη γη των πατέρων τους.

Ο Προεδρικός Επίτροπος αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών στα κατεχόμενα και την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για αναστήλωση των μνημείων και των εκκλησιών στις κατεχόμενες περιοχές.