ΔΙΕΘΝΗ

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα έναντι του ευρώ

08:47 - 09.03.2018

Η τουρκική λίρα θα εξασθενίσει περαιτέρω έναντι του ευρώ και οι επενδυτές θα πρέπει να ποντάρουν σε αυτό το ενδεχόμενο, μέσω της αγοράς Δικαιωμάτων, ωρίμανσης τριών μηνών, σύμφωνα με την UniCredit SpA.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε την Πέμπτη στο χαμηλότερο ιστορικό της επίπεδο έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας στην κατηγορία «σκουπίδια» από τους Moody`s Investors Service και της απόφασης της τουρκικής κεντρικής τράπεζας εντός της εβδομάδας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, κάτι που απογοήτευσε τους επενδυτές.
 
Η UniCredit συστήνει τώρα στους πελάτες της να επενδύσουν στη διαφορά ευρώ έναντι της τουρκικής λίρας για να επωφεληθούν από περαιτέρω διεύρυνση της διαφοράς.
 
Η UniCredit εκτιμά ότι οι επενδυτές θα κερδίσουν στην περίπτωση που επενδύσουν στην διαφορά ευρώ – λίρας για περίοδο τριών καθώς ο πληθωρισμός στην Τουρκία επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο και το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας επιδεινώθηκε.

Εξάλλου, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας διευρύνθηκε το Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Η επιλογή των τριών μηνών λήγει στις 8 Ιουνίου, μετά τη συνεδρία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας στις 7 Ιουνίου σε σχέση με τα επιτόκια.
 
Εξάλλου, η Goldman Sachs αναφέρει ότι η τουρκική λίρα θα αποδυναμωθεί καθώς οι εξωτερικές ισορροπίες της χώρας «αναβοσβήνουν κόκκινο».

«Οι αγορές είναι πιθανόν να τιμωρήσουν την τουρκική λίρα μέχρι την απόφαση της κεντρικής τράπεζας και αμέσως μετά την απόφαση, αν υποθέσουμε ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, αναφέρει σε σημείωμα του ο αναλυτής της UniCredit Kiran Kowshik.