ΔΙΕΘΝΗ

Στο χαμηλότερο επίπεδο τριών μηνών υποχωρεί η στερλίνα έναντι του ευρώ

12:26 - 07.03.2018

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο υποχωρεί την Τετάρτη η στερλίνα καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα της Βρετανίας να εξασφαλίσει ένα ευνοϊκό διαζύγιο με την ΕΕ, ενόψει δύο σημαντικών ομιλιών που θα γίνουν αργότερα σήμερα σε σχέση με το Brexit.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντοναλντ Τουσκ θα παρουσιάσει στις 1215 GMT τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το τι επιζητεί η Ένωση για την εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία μετά την έξοδο της χώρας το 2019, και για την βάση των συνομιλιών για την μελλοντική σχέση.
 
Σήμερα, επίσης, ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ θα καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκαταλείψει τη σκληρή στάση έναντι του Σίτι του Λονδίνου και να επιτρέψει τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες να είναι μέρος της εμπορικής συμφωνίας των δύο πλευρών.
 
Οι Βρυξέλλες αρνούνται μέχρι στιγμής να επιτρέψουν στη Βρετανία να επιλέξει τα τμήματα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ στα οποία θα μπορεί να συνεχίσει να έχει ελεύθερη πρόσβαση. Η στερλίνα υποχωρεί μέχρι και 0,4% έναντι του ευρώ, στις 89,68 πένες ανά ευρώ, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο για το βρετανικό νόμισμα έναντι του ευρώ από τις 28 Νοεμβρίου.