ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις για την απόφαση του Τραμπ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο

09:53 - 02.03.2018

Η Ευρωπαϊκή Eνωση "θα αντιδράσει με σθένος και αναλογικά για να προασπιστεί τα συμφέροντά (της)" διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη» για αυτήν την απόφαση των ΗΠΑ, "που φαίνεται πως αποτελεί μια κατάφωρη παρέμβαση για την προστασία της αμερικανικής εγχώριας βιομηχανίας και δεν βασίζεται σε καμία δικαιολογία περί εθνικής ασφάλειας" επισήμανε ο Γιούνκερ σε μια ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει

«εντός των επόμενων ημερών μια πρόταση αντίμετρων σε βάρος των ΗΠΑ, που θα είναι συμβατά με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, προκειμένου να επανεξισορροπήσουμε την κατάσταση».

«Δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα ενώ η βιομηχανία μας πλήττεται από άδικα μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ΕΕ...» τονίζει ο Γιούνκερ.

Νωρίτερα η γερμανική Ενωση Χαλυβουργιών ανέφερε ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα παραβιάζει τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν τελωνειακά εμπόδια για να προστατευτούν από τις εισαγωγές χάλυβα από ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό το μέτρο παραβιάζει ξεκάθαρα τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Χανς Γιούργκεν Κέρκχοφ.

«Τώρα η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει με αποφασιστικότητα εναντίον αυτού χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου παρέχει». Κάθε πιθανός τελωνειακός δασμός που θα επιβαλλόταν από τις ΗΠΑ στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου του Καναδά θα ήταν «απαράδεκτος», προειδοποίησε ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Καναδά, Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάνιε. 

Ο Καναδάς είναι ο πρώτος προμηθευτής χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ. Οι εισαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ προέρχονται σε ποσοστό 16% από τον Καναδά, 13% από τη Βραζιλία και 10% από τη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση All Aluminum Insider, το 54% των εισαγωγών αλουμινίου στις ΗΠΑ προέρχεται από τον Καναδά. "Παρακολουθούμε με προσοχή την κατάσταση" διαβεβαίωσε ο Καναδός υπουργός. «Κάθε δασμός ή ποσόστωση που θα επιβαλλόταν στην καναδική βιομηχανία μας χάλυβα και αλουμινίου θα ήταν απαράδεκτη» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης στο καναδικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε σε τελωνειακούς δασμούς ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο. «Μια τέτοια απόφαση θα είχε αντίκτυπο και στις δύο πλευρές των συνόρων» Καναδά- ΗΠΑ, υπογράμμισε ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου υποσχόμενος ότι θα υπερασπιστεί τους εργαζόμενους και τις καναδικές βιομηχανίες του τομέα.

Το υπουργείο Εμπορίου της Νότιας Κορέας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να συζητά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με τις εξαγωγές χάλυβα και θα επιμείνει στις συνομιλίες ωσότου ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοινώσει επίσημα την επιβολή των δασμών που διεμήνυσε πως θέλει για να προστατευθούν οι αμερικανικές βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου.

Η Νότια Κορέα κατατάσσεται τρίτη στις εξαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ, μετά τον Καναδά και τη Βραζιλία. «Ωσότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ λάβει οριστική απόφαση, επιδιώκουμε ενεργά τον διάλογο» με την Ουάσινγκτον, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου στη Σεούλ. Ο υπουργός Εμπορίου της Νότιας Κορέας Κιμ Χιούν-τσονγκ βρίσκεται στις ΗΠΑ από την 25η Φεβρουαρίου, υπενθύμισε το υπουργείο.

Ο Κιμ συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος και άλλους αξιωματούχους για να εγείρει τις ανησυχίες της Σεούλ για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών και να συζητήσει προτάσεις για να μειωθεί η ζημία που θα υποστούν οι νοτιοκορεάτικες βιομηχανίες.

Η τιμή της μετοχής της Posco, μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίας χάλυβα της Νότιας Κορέας, υποχωρεί κατά 3% και πλέον, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων. Ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την επιβολή των δασμών την επόμενη εβδομάδα.