ΔΙΕΘΝΗ

Ταχύτατη ανάπτυξη στην οικονομία της Γαλλίας

11:47 - 28.02.2018

Με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, κατά 2%, αναπτύχθηκε η γαλλική οικονομία το 2017, καθώς οι επενδύσεις και η παραγωγή σημείωσαν ενισχύθηκαν το δ’ τρίμηνο, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας INSEE.

Η ανάπτυξη του 2,0% είναι πολύ πάνω από την ανάπτυξη 1,1% που καταγράφηκε το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία, παρέχοντας μια επιπλέον ώθηση στην προεδρία Μακρόν ύστερα και από καλά στοιχεία για τον τομέα της απασχόλησης που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα.
 
Ωστόσο, η απόδοση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης παρέμεινε σε χαμηλότερα επίπεδα από τον ρυθμό ανάπτυξης του 2,5% που παρουσίασε η Ευρωζώνη στο σύνολο της το 2017 και του 2,2% που κατέγραψε η Γερμανία.
 
Η γαλλική Κυβέρνηση ανέμενε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για ολόκληρο το έτος θα ανέλθει στο 1,7%, αλλά τον Ιανουάριο είχε ανακοινώσει ότι τα ισχυρότερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τις επενδύσεις και την παραγωγή θα μπορούσαν να ωθήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης πλησίον του 2%.
 
Η INSEE αναθεώρησε την προηγούμενη εκτίμησή της κατά 0,1 μονάδα, αφού αναθεώρησε προς τα πάνω τα στοιχεία για την ανάπτυξη του δ΄ τριμήνου, από 0,6% στο 0,7%. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,9% φέτος.