ΔΙΕΘΝΗ

Οικονομική ανάπτυξη 6,9% για το 2017, αναμένει ο Πρωθυπουργός της Κίνας

16:14 - 11.01.2018

Οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 6,9% για το 2017, αναμένει ο Πρωθυπουργός της Κίνας, καθώς διαβλέπει προοπτικές «καλύτερες από τις αναμενόμενες» για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, σύμφωνα με κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι κινέζικες αρχές θα ανακοινώσουν τα επίσημα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν την επόμενη εβδομάδα, αλλά ο Premier Li Keqiang έχει δώσει τις δικές του προβλέψεις.
 
"Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η κινεζική οικονομία βρισκόταν σε σταθερή και ευνοϊκή αναπτυξιακή πορεία, με τις συνολικές συνθήκες να είναι καλύτερες από τις αναμενόμενες", τόνισε ο κ. Li σε ομιλία του την Τετάρτη στην διάρκεια συνόδου κορυφής στην Καμπότζη, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
 
Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,7% το 2016, καταγράφοντας τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων 25 ετών.
 
Ωστόσο, η χώρα βίωσε μια ισχυρή ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του 2017, σημειώνοντας ανάπτυξη 6,9%, καθώς και ανάπτυξη 6,8% το τρίτο τρίμηνο, λόγω της αύξησης των χορηγήσεων από τις τράπεζες και των επενδύσεων σε υποδομές.

Σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί η ρύπανση της ατμόσφαιρας τον Χειμώνα, οι κινέζικες αρχές πραγματοποίησαν τους τελευταίους μήνες μια τεράστια εκστρατεία για να κλείσουν τα ρυπογόνα εργοστάσια και να μειώσουν την πλεονάζουσα βιομηχανική ικανότητα, ιδιαίτερα στο βορρά.
 
Σύμφωνα με αναλυτές, η επιθετική καμπάνια ενδέχεται να περιορίσει την ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο, λόγω της επιβράδυνσης της βιομηχανικής παραγωγής.
 
Αλλά ο κ. Li δήλωσε: "Το ετήσιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 6,9%".
 
Η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη από την πρόβλεψη 6,8% που εξέδωσε η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, μια κορυφαία κρατική δεξαμενή σκέψης.