ΔΙΕΘΝΗ

Απειλές του Τράμπ «έριξαν» τη μετοχή της ΤΟΥΟΤΑ

15:49 - 06.01.2017

Οι απειλές Ντόναλντ Τραμπ προς την Toyota για να παραμείνει στις ΗΠΑ οδήγησαν σε πτώση τη μετοχή της.

Οι τιμές των μετοχών της Toyota διολίσθησαν σήμερα μετά τις απειλές του νεοεκλεγέντος Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει βαρύ τίμημα στην εταιρεία αυτοκινήτων εάν κατασκευάσει τα αυτοκίνητά της Corolla, που προορίζονται για την αμερικανική αγορά, σε εργοστάσιο στο Μεξικό.

Στην απαρχή της συνεδρίας του χρηματιστηρίου στο Τόκιο, η Toyota έχασε μέχρι και 3,1%, φθάνοντας στα 6.830 γιέν. Παρόμοια πορεία ακολούθησαν και άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων. Η Honda έχασε 2,4% ενώ η Nissan απώλεσε 2,0%, απόδοση χαμηλότερη του γενικού δείκτη Topix, ο οποίος έπεσε κατά 0,7%. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών επίσης αναμένονταν να επηρεαστούν από το ισχυρότερο γιέν.

Το Μεξικό, όπου ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θέλει να περιοριστούν οι επενδύσεις των μεγάλων αμερικανικών και ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών, έχει αναχθεί τα τελευταία χρόνια σε γίγαντα του τομέα.

Το Μεξικό είναι πλέον η τέταρτη μεγαλύτερη παγκόσμια χώρα εξαγωγέας ελαφρών οχημάτων και η έβδομη κατασκευάστρια οχημάτων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η αυτοκινητοβιομηχανία καταγράφει ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προσφέρει περισσότερες από 875.000 άμεσες θέσεις εργασίας στη χώρα, όπως αναφέρει το μεξικανικό Υπουργείο Οικονομίας. Το 80% των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στη χώρα προορίζονται για εξαγωγές, κυρίως στις ΗΠΑ (72,2%) και τον Καναδά (10,5%).

Η άνθηση της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Μεξικό εξηγείται κυρίως από τους χαμηλούς μισθούς, την εγγύτητα της χώρας στην τεράστια αγορά της Βόρειας Αμερικής και στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που έχει υπογράψει με 46 κράτη.

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (Alena) που υπέγραψε η μεξικανική κυβέρνηση το 1994 με τις ΗΠΑ και τον Καναδά επιτρέπει, υπό κάποιες προϋποθέσεις και χωρίς δασμούς, την εξαγωγή προϊόντων που παράγονται στο Μεξικό.

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιτεθεί επανειλημμένα στη συμφωνία αυτή, ενώ δεσμεύθηκε να την επαναδιαπραγματευτεί ή απλώς να την καταγγείλει.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε χθες Πέμπτη την Toyota με αντίποινα επιβολής τελωνειακών δασμών, εάν η γιαπωνέζικη αυτοκινητοβιομηχανία προχωρήσει στα σχέδιά της για την κατασκευή ενός εργοστασίου στο Μεξικό με στόχο την παραγωγή οχημάτων που προορίζονται για την αμερικανική αγορά.

Με αυτό τον τρόπο ο Τραμπ συνεχίζει να ασκεί άνευ προηγουμένου πιέσεις στις μεγάλες βιομηχανίες προκειμένου να τις αναγκάσει να παραμείνουν στις ΗΠΑ. Ήδη την Τρίτη ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει τη General Motors, τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, να κατασκευάζει στη χώρα τα αυτοκίνητά της που προορίζονται για την αμερικανική αγορά, υπό την απειλή επιβολής "υψηλών δασμών".

Τα πυρά του εκλεγμένου Προέδρου έχει δεχθεί και η Ford, η οποία ανακοίνωσε τελικά ότι δεν θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στο Μεξικό, όπως σχεδίαζε, και αντ` αυτού θα επενδύσει στο ήδη υπάρχον εργοστάσιό της στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη Μεξικανική 'Ενωση Αυτοκινητοβιομηχανίας, τους πρώτους έντεκα μήνες του 2016 η General Motors ήταν η μεγαλύτερη εξαγωγός αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν στο Μεξικό με 495.790 οχήματα, μπροστά από τη Nissan (464.877), τη Fiat Chrysler America (404.160) και τη Ford (351.691). H Toyota βρίσκεται στην τελευταία θέση με 124.439 αυτοκίνητα.

ΚΥΠΕ