ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Αντιδρούν στους χαμηλούς μισθούς και στην εκμετάλλευση τους, οι καμαριέρες ξενοδοχείων

07:48 - 19.12.2016

Η Ισπανία απολαμβάνει αύξηση στον αριθμό των ξένων επισκεπτών, ωστόσο, οι καμαριέρες των ξενοδοχείων δεν επωφελούνται καθόλου από αυτή την αύξηση των τουριστών και αντιδρούν στους χαμηλούς μισθούς τους

Οι μισθοί τους μπορεί να ανέρχονται σε μόλις δύο ευρώ για ένα καθάρισμα δωματίου.

Η χώρα, η οποία υποδέχθηκε πέρα των 68 εκατομμυρίων ξένων τουριστών το 2015, καταγράφοντας αριθμό ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, απασχολεί περίπου 100.000 καμαριέρες ξενοδοχείων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης.

Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, όλο και περισσότερες καμαριέρες έχουν αμφισβητήσει δικαστικώς τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τους, ενώ δημοσιοποιούν στον Τύπο ιστορίες εκμετάλλευσης τους στην τρίτη χώρα με τους περισσότερους τουρίστες στον κόσμο.

Η Pepita Garcia Lupianez, η οποία έχει εργαστεί για 40 χρόνια στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Torremolinos στην Costa del Sol, είναι ανάμεσα σε αυτές που αντιδρούν στην όλη κατάσταση, παρά το γεγονός ότι απολαμβάνει καλύτερες συνθήκες από ό,τι οι περισσότερες. Έχει σύμβαση πλήρους απασχόλησης και κερδίζει €1.300 το μήνα, πολύ πάνω από τον κατώτατο μισθό των €764,40.

“Νοιώθω σχεδόν ντροπή όταν συναντώ συναδέλφους που εργοδοτούνται από υπεργολάβους και έχουν συμβάσεις εργασίας τέσσερις μέχρι έξι ώρες και εργάζονται στην πραγματικότητα οκτώ ή δέκα ώρες”, δήλωσε η Lupianez, 59 ετών, εκπρόσωπος της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης της Ισπανίας, Comisiones Obreras (CCOO).

"Οι εργοδότες τους λένε: `Μέχρι να τελειώσεις, δεν μπορείς να σχολάσεις”, πρόσθεσε.

Η Lupianez πήρε μέρος σε διαδήλωση στη νότια πόλη της Μάλαγα την περασμένη Πέμπτη που έγινε ενάντια στη μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα της Ισπανίας που έγινε το 2012 και η οποία οδήγησε, σύμφωνα με τις καμαριέρες, στη μείωση των μισθών.

Η μεταρρύθμιση έκανε ευκολότερες τις απολύσεις των εργαζομένων και αποδυνάμωσε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

ΚΥΠΕ