ΔΙΕΘΝΗ

Προκλήσεις στην οικονομική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ θέτει η ενίσχυση του δολαρίου

08:15 - 17.12.2016

Προκλήσεις στην οικονομική ατζέντα του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θέτει το ισχυρό αμερικανικό δολάριο, ενισχύοντας περαιτέρω την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το αμερικανικό νόμισμα κατέγραψε το βράδυ της Πέμπτης 15/12 νέα υψηλά επίπεδα πολλών ετών έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων, μετά την κίνηση της Fed την Τετάρτη να αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού και το μήνυμα που έστειλε για επιπλέον αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων το 2017.

Το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά μετά την εκλογή Τραμπ, εν μέσω προσδοκιών, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος θα προωθήσει πολιτικές οι οποίες θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, οδηγώντας σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δείκτης δολαρίου έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων ανήλθε στο 103,10, μετά την άνοδο του κατά τη διάρκεια της νύκτας στο 103,56, στο υψηλότερο του επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002.

Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,2% στα 1,0435 δολάρια μετά την πτώση του εν μέσω των συναλλαγών, στα 1,0366 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2003. Το δολάριο παρουσίασε μικρή διαφοροποίηση έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στα 118,145 γεν μετά την άνοδο του σε υψηλό 10 μηνών, στα 118,660 γεν την προηγούμενη μέρα.

Πολλοί αναλυτές αναμένουν το δολάριο θα συνεχίσει να ενισχύεται, μετά τα κέρδη της τάξης του 5% που σημείωσε έναντι ενός καλαθιού έξι νομισμάτων μετά την εκλογή του Τραμπ.

“Περιμένουμε το δολάριο να συνεχίσει να ενισχύεται", τόνισε ο αναλυτής της Wells Fargo Eric Viloria.