ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια οικονομία, Brexit και Panama Papers στην ατζέντα της συνόδου του ΔΝΤ

08:43 - 14.04.2016

Την Πέμπτη (14/4) η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι Υπουργοί Οικονομικών και οι Κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να προειδοποιήσουν ότι εάν δεν αναληφθεί άμεση δράση για τόνωση της ανάπτυξης και της κατανάλωσης, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κινδυνεύει να επιβραδυνθεί σε τέτοιο βαθμό που θα είναι πλέον πιθανή μια ύφεση.

Στην αρχή της εβδομάδας, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για τρίτη φορά μέσα σε έξι μήνες, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη είναι “υπερβολικά αργή για πάρα πολύ καιρό".

Σημείωνε ότι έχουν ενισχυθεί οι οικονομικοί και πολιτικοί κίνδυνοι σε όλο τον κόσμο, από τις ασταθείς χρηματαγορές, τις συγκρούσεις στην Συρία και από την υπερθέρμανση του πλανήτη, κάνοντας την οικονομία "ολοένα και πιο εύθραυστη".

Η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών θα επικεντρωθεί επίσης και στην αντίληψη που επικρατεί ότι οι οικονομίες εξυπηρετούν μόνο την ελίτ: τα έγγραφα "Panama Papers" που διέρρευσαν δείχνουν πώς οι πλούσιοι και οι ισχυροί διοχέτευαν κεφάλαια μέσω ανώνυμων εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους.

Κρατικοί αξιωματούχοι παγκοσμίως εξετάζουν ήδη τα έγγραφα του Παναμά για εντοπισμό πληροφοριών σε σχέση με πιθανή φοροδιαφυγή.