ΔΙΕΘΝΗ

ADB: Υποβάθμιση προβλέψεων της για την ανάπτυξη της Κίνας

09:54 - 30.03.2016

Επιβράδυνση του ΑΕΠ στο 6,5% προβλέπει για το 2016.

Τροχοπέδη στην ανάπτυξη της κινέζικης οικονομίας το τρέχον έτος θα αποτελέσει, σύμφωνα με την Τράπεζα Αναπτύξεως της Ασίας (ADB), η τεράστια πλεονάζουσα βιομηχανική παραγωγή στη χώρα με την Τράπεζα να προχωρεί σε υποβάθμιση των προβλέψεων της για την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Το 2016, η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 6,5%, σύμφωνα με έκθεση της ADB για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ασίας. Αυτή είναι χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση της, τον περασμένο Δεκέμβριο, για ανάπτυξη 6,7% και χαμηλότερα από την ανάπτυξη 6,9% που καταγράφηκε το 2015.

Τα στοιχεία έρχονται σε μια περίοδο που υπάρχει παγκόσμια αβεβαιότητα σε σχέση με την ικανότητα του Πεκίνου να προβεί στις πολυπόθητες περικοπές στους τομείς χάλυβα, άνθρακα και τσιμέντου και να διαχειριστεί την δύσκολη οικονομική προσαρμογή σε ένα οικονομικό μοντέλο που να επικεντρώνεται στην κατανάλωση.

"Η αδύναμη εξωτερική ζήτηση και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε ορισμένους τομείς, στην κορύφωση της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού και της αύξησης των μισθών, συνεχίζουν να προκαλούν σταδιακή μείωση του ρυθμού ανάπτυξης", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ADB Shang-Jin Wei.