ΔΙΕΘΝΗ

Η τρομοκρατία αλλάζει τα δεδομένα στον τουρισμό

09:44 - 28.03.2016

Μεγάλες ανακατατάξεις στον τουριστικό χάρτη φέρνει το σερί τρομοκρατικών χτυπημάτων των τελευταίων μηνών.

Πρώτο και μεγαλύτερο θύμα ο τουρισμός της Τουρκίας: στο εμπάργκο της Ρωσίας, προστίθεται το «άτυπο» εμπάργκο από την Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία, αναφέρει το Euronews.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Αττάλειας εκτιμά ότι οι απώλειες, για την τουρκική οικονομία, θα φτάσουν τα $12 δισεκατομμύρια.

Παρά τα χτυπήματα, ο κόσμος συνεχίζει να ταξιδεύει, απλά αλλάζει προορισμό.
Ισπανία και Ελλάδα αναμένεται να είναι από τους κερδισμένους, καθώς πολλοί Ευρωπαίοι τις επιλέγουν ως εναλλακτική.

Προς το παρόν, πάντως, και η Ελλάδα υφίσταται τις επιπτώσεις του «μουδιάσματος» στην ευρωπαϊκή αγορά τουρισμού.


Τον Ιανουάριο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 σημείωσαν πτώση 17,8%, με τη μεγαλύτερη να προέρχεται από το Ην. Βασίλειο (25,7%).

Αισιοδοξία ότι το 2016 θα είναι μία ακόμα χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ωστόσο επισημαίνει τους κινδύνους από το προσφυγικό, για συγκεκριμένους προορισμούς.

Στη Γαλλία, οι επιπτώσεις από τα χτυπήματα στο Παρίσι συνεχίζονται. Υπολογίζεται ότι τα ξενοδοχεία έχασαν €270 εκατομμύρια και οι κρατήσεις δεν ανέκαμψαν πλήρως ούτε τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα της MKG Group.

Η εμπειρία δείχνει ότι ο χρόνος «ανάρρωσης» ενός προορισμού από ένα τρομοκρατικό χτύπημα συνεχώς μειώνεται:  στη Νέα Υόρκη χρειάστηκαν 34 μήνες, στη Μαδρίτη χρειάστηκαν 12 μήνες, στο Λονδίνο 9 μήνες και το Παρίσι εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ακόμα λιγότερους.