ΚΥΠΡΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ- ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ: Πήραν διαβατήρια με προσφορά 1+1, χωρίς λευκό ποινικό μητρώο και υποθέσεις της ιντερπολ εναντίον τους

12:44 - 24.09.2020

«Κίτρινη κάρτα» -αν μπορούμε να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους- βγάζει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με πέντε φακέλους πολιτογραφήσεων.

Σύμφωνα με τον Μάριο Πετρίδη, Λειτουργό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» και τον Νικήτα Κυριάκου εντοπίστηκαν αρκετές αδυναμίες στους πέντε φακέλους που ελέγχθηκαν μέχρι στιγμής και τα συμπεράσματα έχουν καταγραφεί λεπτομερώς.

Στην ειδική έκθεση γίνεται λόγος  ότι για 5 άτομα που έγινε πολιτογράφηση, εξασφάλισαν διαβατήρια άλλοι 5, (κάτι σαν να λέμε προσφορά 1+1 δωρέαν και πιθανότατα αφορά συγγενικά πρόσωπα των αιτούντων -σύζυγοι ή τέκνα) κάτι που δεν προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο. Δηλαδή υποστηρίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο καθ’ υπέρβαση εξουσίας πολιτογράφησε αυτά τα 5 άτομα.

Επιπρόσθετα στο πόρισμα αναφέρεται ότι σε περίπτωση αιτητή δεν εντοπίστηκε λευκό ποινικό μητρώο από τη χώρα καταγωγής του κάτι που είναι απαραίτητο, ενώ και στις 5 περιπτώσεις δεν υπάρχει κατοχή κύριας μόνιμης κατοικίας.

Επιπρόσθετα δεν έχει διασφαλιστεί η προέλευση των χρημάτων των πέντε εξ αυτών των περιπτώσεων από το εξωτερικό κάτι που ενδεχομένως παραπέμπει σε «βρώμικο χρήμα». Υπάρχει μάλιστα σύμφωνα με τον Μάριο Πετρίδη αιτητής που εναντίον του υπήρχαν αρνητικά δημοσιεύματα και βρισκόταν στη λίστα κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άλλος αιτητής συνέχισε ο κύριος Πετρίδης υπήρχε σε εκκρεμότητα διερεύνηση από τον ιντερπολ της χώρας καταγωγής του για αδικήματα οικονομικής φύσεως με το γεγονός αυτό να μην περιλαμβάνεται στην πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για πολιτογράφησή του.