ΚΥΠΡΟΣ

Στ.Κυριακίδου: Οι αγροτικές μονάδες στην ΕΕ πρέπει να γίνουν πρότυπο αειφορίας και βιωσιμότητας

10:21 - 11.12.2019

Tους κύριους στόχους της στρατηγικής της ΕΕ “από το Αγρόκτημα στο Πιρούνι - Farm to Fork”, για τη βιωσιμότητα και την αειφορία της αγροτικής παραγωγής, ανέλυσε σε συνέδριο που που συνδιοργανώνεται από την Κομισιόν και αφορά το Μέλλον της Γεωργίας, και τη βιωσιμότητα της παραγωγής, η αρμόδια για θέματα υγείας και ασφάλειας τροφίμων Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου. Mε βάση αυτούς, οι αγροτικές μονάδες στην ΕΕ πρέπει να γίνουν πρότυπο αειφορίας και βιωσιμότητας, όπως σήμερα πρωτεύουν στην ασφάλεια και την ποιότητα της παραγωγής.

Η Επίτροπος, αφού επεσήμανε τον κίνδυνο της αύξησης του πληθυσμού και της μείωσης των πόρων και της βιοποικιλότητας, τονίζοντας ότι “εκατομμύρια πολιτών ζουν σε επισιτιστική φτώχεια”, ενώ ταυτόχρονα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι υπέρβαρο, αναφέρθηκε στην ατζέντα της Προέδρου von der Leyen για μια ισχυρότερη, πιο πράσινη και πιο δημοκρατική Ευρώπη.

Η Επίτροπος ανακοίνωσε ότι η αύριο η Κομισιόν θα παρουσιάσει το σχέδιο για την “Νέα Πράσινη Συμφωνία  - Green New Deal” ως απάντηση όσο και ως όραμα για μεγαλύτερη βιωσιμότητα, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τις προκλήσεις της αειφορίας με παγκόσμιο τρόπο - αναγνωρίζοντας τους ουσιαστικούς δεσμούς μεταξύ υγιών ανθρώπων, υγιούς κοινωνίας και υγιούς πλανήτη.

“Θέτει φιλόδοξους στόχους για την κλιματική ουδετερότητα, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τη μηδενική ρύπανση - παράλληλα με τα σχέδια στήριξης της καινοτομίας και της έρευνας, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της κοινωνικής ένταξης και της ισότητας"."Εν ολίγοις, θα φέρει μαζί τους ανθρώπους και τις πολιτικές, θα δημιουργήσει συνέργειες και εταιρικές σχέσεις για μια ισχυρότερη, υγιέστερη και πιο ενωμένη Ευρώπη”, αποκάλυψε η Επίτροπος.

Ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία του "Green Νew Deal" είναι η νέα στρατηγική "Farm to Fork”, που θα καταστήσει την ευρωπαϊκή γεωργία, γνωστή για την ασφάλεια και την υψηλή της ποιότητα, ως το παγκόσμιο πρότυπο για την αειφορία.

Η Επίτροπος τόνισε ότι η στρατηγική "Farm to Fork" που θα παρουσιάσει θα συμβάλει στην ατζέντα της Ευρώπης για την αλλαγή του κλίματος, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Θα εξασφαλίσει τη θέση των γεωργών στην αλυσίδα αξίας. Θα ενθαρρύνει επίσης τη βιώσιμη κατανάλωση τροφίμων και θα προωθήσει οικονομικά προσιτά και υγιεινά τρόφιμα για όλους.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι η βιωσιμότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς οι παραγωγοί τροφίμων να την ενστερνιστούν πλήρως. “Οι πολίτες της ΕΕ απολαμβάνουν σήμερα υψηλό επίπεδο προτύπων ασφάλειας των τροφίμων και το σύστημα ασφάλειας των τροφίμων αναγνωρίζεται ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής”, ανέφερε. “Η νέα στρατηγική θα συμπληρώσει αυτούς τους κανόνες και θα τους ενσωματώσει σε ένα ευρύτερο, πιο συνεκτικό πλαίσιο για τη βιωσιμότητα”, τόνισε η Επίτροπος.

“Συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες έχω δεσμευθεί ειδικότερα να αναλάβω δράση είναι τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και η χρήση αντιβιοτικών”, τόνισε.

“Τα φυτοφάρμακα αποτελούν μείζονα ανησυχία για τους πολίτες μας και πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση τους και τους κινδύνους τους στην ΕΕ. Η εξάρτηση από τα φυτοφάρμακα δεν είναι βιώσιμη. Είναι επιβλαβής για τον πλανήτη μας και τους πολίτες μας. Οι γεωργοί μας πρέπει να μπορούν να επιλέγουν την λιγότερο επικίνδυνη επιλογή για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον”, εξήγησε η κ. Κυριακίδου.

“Μέσω της στρατηγικής μηδενικής ρύπανσης στην Πράσινη Πράξη της Ευρώπης, θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από τα φυτοφάρμακα και να προστατέψουμε τους πολίτες από την έκθεση”, ανέφερε.

“Θέλω να συμφωνήσουμε με φιλόδοξους στόχους σχετικά με τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα για να μειώσουμε σημαντικά τους κινδύνους που συνδέονται με αυτά. Και παράλληλα, πρέπει να τονώσουμε την ανάπτυξη και τη χρήση εναλλακτικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων”, ζήτησε η Επίτροπος από τον αγροτικό κόσμο.

“Όσον αφορά τα αντιβιοτικά, θέλω να μειώσω τον αριθμό των αντιμικροβιακών που χρησιμοποιούνται στα ζώα εκμετάλλευσης, για να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνουν αποτελεσματικά τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα τα επόμενα χρόνια”, ξεκαθάρισε.

Επεσήμανε δε ότι “Κοινή Αγροτική Πολιτική θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο που θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους και θα συνεργαστώ στενά με τα Κράτη Μέλη για να ανταποκριθούμε στις φιλοδοξίες μας στα εθνικά στρατηγικά τους σχέδια”.

“Παράλληλα, θα εξετάσουμε τους στόχους για τα απόβλητα τροφίμων, για να συνδεθούμε με τις εργασίες για την κυκλική οικονομία. Θα συνεργαστούμε επίσης με τα Κράτη Μέλη για μια στρατηγική καταπολέμησης της απάτης σε τρόφιμα, για την προστασία των πολιτών και την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς και για μέτρα βελτίωσης της καλής διαβίωσης των ζώων”, επεσήμανε.

“Αυτό θα συνδυαστεί με την προώθηση των υγιεινών επιλογών και της υγιεινής διαβίωσης, όπως για παράδειγμα μέσω της σαφέστερης επισήμανσης των τροφίμων. Μέχρι το τέλος αυτής της θητείας της Κομισιόον, θέλω η βιώσιμη επιλογή να είναι η εύκολη και η προφανής επιλογή”, τόνισε.

“Αυτό που είναι υγιές για τον πλανήτη μας είναι επίσης υγιές για τους πολίτες μας. Το έργο που θα επιτελέσω σε άλλους τομείς για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων για την υγεία των πολιτών μας θα βασιστεί επίσης στην πρόοδο που σημειώνουμε στο πλαίσιο της στρατηγικής “Farm to Fork".

“Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ένα ζήτημα πολύ κοντά στην καρδιά μου και στην εντολή μου ως Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων - τις εργασίες για τον καρκίνο και το σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στην Ευρώπη που θα παρουσιάσω. Μια υγιεινή διατροφή αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο για μια υγιή κοινωνία και το Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου θα βασιστεί επίσης στην πρόοδο που σημειώνουμε στo ευρωπαϊκo Green New Deal και στη στρατηγική “Farm to fork”, κατέληξε η Επίτροπος.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ