ΚΥΠΡΟΣ

Οι ηγέτες πιέζουν ο ένας τον άλλο για να ακολουθηθούν οι κανόνες του εμπορίου, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ

06:06 - 21.10.2019

Με τις εμπορικές εντάσεις να υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και την παγκόσμια ανάπτυξη, οι ηγέτες των μεγάλων οικονομιών πιέζουν όλο και περισσότερο ο ένας τον άλλο για να διορθωθούν οι αδυναμίες που πυροδότησαν τις εμπορικές διαμάχες, τόνισε το Σάββατο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα παραμένουν σε αντιπαράθεση για επιβολή βαριών δασμών στο μεταξύ τους εμπόριο και με την αναταραχή του Brexit να συνεχίζεται, το εμπόριο επισκίασε τις συζητήσεις των αξιωματούχων της οικονομίας που συγκεντρώθηκαν για την ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το εμπόριο είναι συνήθως κινητήρας οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, οι τρέχουσες διαφωνίες έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα και η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου έχει ουσιαστικά σταματήσει, είπε η κ. Γκεοργκίεβα, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα υπερβαίνουν τις διμερείς διαφωνίες και επεκτείνονται σε ξεπερασμένους εμπορικούς κανόνες.
 
"Πρέπει να εξετάσουμε ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν κάνουμε μεγαλύτερη πρόοδο στο εμπόριο και δεν είναι μόνο οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας", υπογράμμισε η κ. Γκεοργκίεβα στους δημοσιογράφους.

Μεταξύ των αξιωματούχων για την οικονομία υπήρξε μια κατανόηση σχετικά με «ποια είναι τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να οικοδομηθεί περισσότερη, αν θέλετε, πίεση από για να παίξουν όλοι με τους κανόνες του εμπορίου», σημείωσε.
 
 Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσε να αφαιρέσει 700 δισεκατομμύρια δολάρια από την παγκόσμια οικονομία μέχρι το επόμενο έτος, κυρίως μέσω της μείωση της εμπιστοσύνης και του παγώματος των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Η εκτίμηση του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξης αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε μόλις 3,0% για φέτος και στο 3,4% για το 2020.
 
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Νοτίου Αφρικής Λεσέτσια Κχανιάχο, ο οποίος προεδρεύει της διευθύνουσας επιτροπής του ΔΝΤ, δήλωσε ότι ο πόνος των εμπορικών τριβών γίνεται αισθητός παντού καθώς η αβεβαιότητα βάζει φρένο στις επενδύσεις.

"Και επειδή δεν γίνονται επενδύσεις, η οικονομία δεν αναπτύσσεται, οι θέσεις εργασίας χάνονται", δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Οι εμπορικές εντάσεις δεν είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας οικονομίας», υπογράμμισε.

AΠΟ ΚΥΠΕ