ΚΥΠΡΟΣ

Internet από χρυσάφι: Ποιά χώρα προσφέρει το ακριβότερο και ποιά το φθηνότερο – Η θέση της Κύπρου

05:35 - 30.04.2019

6,313 πλάνα συμβολαίου σε 230 χώρες ανέλυσε η cable.co.uk συγκρίνοντας τις μέσες τιμές για αγορά 1GB δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, με την Κύπρο να κατατάσσεται στην 213η θέση.

Το φθηνότερο ίντερνετ από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης είναι στην Πολωνία με μέση τιμή ανά 1GB 1,19 ευρώ, στη Ρουμανία με 1,70 ευρώ και τη Σλοβενία ​με 1,99 ευρώ, ενώ στην Κύπρο η μέση τιμή ανέρχεται σε 18,14 ευρώ, κατατάσσοντας στην 213η θέση.  

Η μέση τιμή στην Ελλάδα ανά 1GB είναι 29,40 ευρώ, γεγονός που την τοποθετεί στα 10 πιο ακριβά μέρη του κόσμου για αγορά δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

Παράλληλα, το φθηνότερα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο προσφέρει η Ινδία με μέση τιμή για 1GB τα 0,23 ευρώ, ενώ τα ακριβότερα προσφέρει η Ζιμπάμπουε με 67,47 ευρώ – δηλαδή 289 φορές ακριβότερη από την φθηνότερη χώρα στον κόσμο.

Στις ΗΠΑ οι τιμές είναι οι ακριβότερες από τις «ανεπτυγμένες χώρες», και βρίσκονται στην 182η θέση, καθώς στην Αμερική 1GB δεδομένων κινητής τηλεφωνίας κοστίζει 11,10 ευρώ.

Περεταίρω, οι 10 από τις 20 φθηνότερες πόλεις στον κόσμο για αγορά δεδομένων κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται στην Ασία, με την Σρι Λάνκα, Μογγολία και Μυανμάρ να βρίσκονται με την Ινδία στο top10.

Επίσης, τέσσερεις από τις πέντε πιο ακριβές χώρες στον κόσμο βρίσκονται στην Υπό – Σαχάρια Αφρική, ενώ η Ωκεανία και η Καραϊβική συγκαταλέγονται στις πιο ακριβές στον κόσμο για χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.      

Όπως θα δείτε και στον χάρτη όσο πιο σκούρα χρωματισμένη είναι η χώρα στον χάρτη, τόσο πιο ακριβά είναι τα δεδομένα κινητής. Πολλές χώρες όπου τα δεδομένα είναι φθηνότερα βρίσκονται μέσα και γύρω από την πρώην ΕΣΣΔ ενώ Βόρεια Αμερική, Αφρική και Δυτική Ευρώπη είναι μεταξύ των ακριβότερων περιοχών.

Να σημειώσουμε πως η cable.co.uk ανέλυσε και την ταχύτητα του διαδικτύου στην Κύπρο κατατάσσοντας στην 59η θέση, ανάμεσα σε άλλες 200 χώρες, με μέση ώρα για «κατέβασμα» hd ταινίας 5GB στην Κύπρο να είναι η 1 ώρα, 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα, ενώ όσον αφορά την τιμή διαδικτύου η Κύπρος κατατάσσεται στην 87η θέση ανάμεσα σε άλλες 195 χώρες με μέση τιμή για broadband internet στο νησί να βρίσκεται στα 47,50 ευρώ.

BusinessNews και με πληροφορίες από insider.gr