ΚΥΠΡΟΣ

Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται αποζημίωση για τις αποκοπές, λέει έγκριτος νομικός

06:35 - 18.04.2019

Έγκριτος νομικός απαντά στα δύο εύλογα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες, μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για αντισυνταγματικότητα του Νόμου στις αποκοπές των δημοσίων υπαλλήλων.

 

Του Χαράλαμπου Ζάκου

Το Διοικητικό Δικαστήριο κήρυξε πρόσφατα αντισυνταγματικό το Νόμο που επέβαλε περιορισμό και αποκοπές στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, προκαλώντας συζητήσεις επί συζητήσεων για το όλο ζήτημα.

Μετά την πιο πάνω απόφαση προκύπτουν αρκετά ερωτήματα που απασχολούν τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και τους υπόλοιπους πολίτες, καθώς η οποιαδήποτε απόφαση θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία του νησιού.

Τα δύο ουσιαστικά ερωτήματα που γεννώνται είναι:

  1. Κατά πόσο με βάση την απόφαση έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι τις αποκοπές τους, και
  2. Κατά πόσο μπορεί να γίνει όποιαδήποτε άλλη νομοθετική ή συνταγματική ρύθμιση που να νομιμοποιεί τις αποκοπές και να ανακόπτει το δικαίωμα διεκδίκησης αποζημιώσεων

Ζητήσαμε τη βοήθεια του έγκριτου νομικού, Θεοφάνη Ανδρέου, στον οποίο έχει ανατεθεί από ομάδα δημοσίων υπαλλήλων όπως γνωμοδοτήσει για το θέμα, ώστε να μας δώσει τη νομική του άποψη για τα πιο πάνω ερωτήματα.

Για το πρώτο ερώτημα ο κ. Ανδρέου μας ανέφερε πως: ««Η παράβαση οποιουδήποτε θεμελιώδους δικαιώματος οποιουδήποτε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας από οποιοδήποτε ακόμα και από το ίδιο το κράτος αποτελεί αιτία αγωγής για αποζημίωση. Από τη στιγμή που αποφασίστηκε ότι οι απολαβές των δημόσιων υπαλλήλων αποτελούν ιδιοκτησιακό δικαίωμα, δηλαδή, θεμελιώδες δικαίωμα με βάση το Σύνταγμα και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ο Χάρτης), αναπόφευκτα η πράξη της Κυβέρνησης να μειώσει τους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων δημιουργεί αγώγιμο δικαίωμα για διεκδίκηση του ποσού των αποκοπών ως αποζημίωση ενάντια στο Κράτος. Αυτό το δικαίωμα το έχουν όλοι ανεξάρτητα, εάν έχουν κάνει προσφυγή ή όχι».

Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημα, σχετικά με την συνταγματική η νομοθετική ρύθμιση που να μπορεί να νομιμοποιεί τις αποκοπές και να ανακόψει το δικαίωμα διεκδίκησης αποζημιώσεων ο κ. Ανδρέου ήταν κατηγορηματικός αναφέροντας μας πως: «Δεν βλέπω κανένα νόμιμο τρόπο που να μπορεί να παρακαμφθεί αυτή η υποχρέωση της Κυβέρνησης, για τους εξής απλούς λόγους: (α) Ακόμα και να τροποποιηθεί το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 23 με επίκληση το Δίκαιο της Ανάγκης, με το οποίο να προστίθεται δικαίωμα περιορισμού για δημόσιο συμφέρον ή δημόσια ωφέλεια, η όποια τροποποίηση δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ και συνεπώς δεν μπορεί ακυρώσει  την προηγούμενη παράβαση και συνεπώς ούτε το δικαίωμα για αποζημίωση, (β) ανεξαρτήτως της αναδρομικότητας, η όποια τροποποίηση του Συντάγματος θα είναι δώρο άδωρο για την Κυβέρνηση αφού δεν μπορεί να ξεπεραστεί ο σκόπελος της υπεροχής του Κοινοτικού Κεκτημένου ή του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι του Συντάγματος, λαμβάνοντας υπόψη ότι το άρθρο 17 του Χάρτη προνοεί υποχρέωση δίκαιης αποζημίωσης, κάτι το οποίο έθιξε και το Διοικητικό Δικαστήριο στην απόφαση του».

«Δεν βλέπω κανένα τρόπο αποφυγής»

Ο δικηγόρος ήταν ξεκάθαρος στην συμπερασματική του τοποθέτηση, αφού μας ανάφερε ότι δεν βλέπει κανένα νόμιμο τρόπο αποφυγής της υποχρέωσης καταβολής των ποσών που απέκοψαν από τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά ούτε και για συνέχιση περιορισμού των μισθών και των συντάξεων τους από την Κυβέρνηση.

Οι δικαστές μιλούν για ανάκαμψη και αρνούνται τις αποκοπές

Η Κυβέρνηση τονίζει πως προκύπτει θέμα δημοσίου συμφέροντος στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των δημοσίων υπάλληλων, ωστόσο, οι ίδιοι οι δικαστές μιλούν για ανάκαμψη της οικονομίας και αρνούνται αποκοπές.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο για τους μισθούς των δικαστών αποφάσισε τον Ιούνιο του 2013 ότι η δική τους αντιμισθία και οι όροι υπηρεσίας δεν μπορούν να μεταβληθούν μετά τον διορισμό τους καθότι είναι αντισυνταγματικό.

Στην συνέχεια και τον Σεπτέμβριο του 2013 οι Δικαστές προχώρησαν σε εθελοντική περικοπή των μισθών τους 20% την οποία όμως κατάργησαν από τον Ιανουάριο του 2017 και απέστειλαν σχετική επιστολή προς την Γενική Λογίστρια με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Μύρωνα Νικολάτου να δηλώνει ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν βρίσκεται στο κρίσιμο σημείο του 2013 και συνεπώς αποφασίστηκε να σταματήσει η εθελοντική εισφορά των δικαστών.

Άνομα και αντισυνταγματικά τα μέτρα της κυβέρνησης

Όπως προκύπτει από τα πιο πάνω, αλλά και με βάση την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, το κράτος προσπάθησε αντισυνταγματικά να περιορίσει το κρατικό μισθολόγιο. Το πρόβλημα έγκειται όταν και εφόσον το κράτος κληθεί να επιστρέψει αυτά τα χρήματα και το τι θα σημαίνει αυτό για την οικονομία και τα δημοσιονομικά της Κύπρου.

Αν προκύψει κάτι τέτοιο, το βάρος - όπως εξάγεται - θα πέσει στους ώμους των ιδιωτικών υπαλλήλων, των αυτοτελώς εργαζομένων και γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα, με ότι αρνητικό κι αν σημαίνει αυτό για την οικονομία.  

Διαβάστε επίσης: 800 εκατ. ευρώ θα κοστίσουν στο κράτος οι αποκοπές των δημοσίων υπαλλήλων, λένε οι συντεχνίες