ΚΥΠΡΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: 36 δάνεια εν ενεργεία βουλευτών είναι μη εξυπηρετούμενα – Αγγίζουν τα 9,5 εκατ. ευρώ

12:41 - 15.03.2019

Όπως ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας στον Συνεργατισμό υπήρχαν 91 δανειακές συμβάσεις βουλευτών, εκ των οποίων οι 36 κατατάσσονται ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συνολικού ποσού κοντά στα 9,5 εκατ. ευρώ.

Οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης που διοργάνωσε η Επιτροπή Νομικών του Ινστιτούτου Νέων Επιστημόνων με θέμα «Το ασυμβίβαστο των Κύπριων Βουλευτών», με τον Κώστα Κληρίδη να αναφέρει πως από τις 91 δανειακές συμβάσεις που σύναψαν μέλη του Κοινοβουλίου με τον Συνεργατισμό, οι 36 κατατάσσονται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προκαλώντας την απορία της Ερευνητικής Επιτροπής πως μέλη του Κοινοβουλίου με ΜΕΔ ψήφιζαν νομοθετήματα σχετικά με ΜΕΔ.

Από την πλευρά του ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε πως βουλευτές που είχαν μη εξυπηρετούμενα και δεν τον αποκάλυψαν κατά τη συζήτηση σχετικών νομοσχεδίων με ΜΕΔ παραβίασαν κανονισμό της Βουλής, καθώς σε περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων θα πρέπει να το δηλώνουν και να αποχωρούν.

Διαβάστε επίσης: Όταν πολιτικοί δεν έχουν να πληρώσουν τα δάνεια τους, τότε πώς θα το πράξει ο πολίτης με τον μισθό των €700;

Παράλληλα, για το όλο ζήτημα εξέδωσε ανακοίνωση και η Συμμαχία Πολιτών η οποία αναφέρει πως «ως Συμμαχία Πολιτών ζητούμε από τον Γενικό Εισαγγελέα να καταθέσει τα ονόματα των βουλευτών με ΜΕΔ. Το θέμα που προκύπτει δεν είναι αν κάποιοι βουλευτές δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις αλλά αν αυτοί οι βουλευτές νομοθετούσαν για τα ΜΕΔ, ενώ υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων. Πρέπει να υπάρξει επιτέλους διαφάνεια και οι πολίτες να γνωρίζουν. Για τούτο και η Συμμαχία Πολιτών εισηγήθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής όπως εγγραφή ως θέμα συζήτησης στην επιτροπή η πιθανή ευνοϊκή μεταχείριση Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων με δάνεια που συνδέονται με τον πρώην Συνεργατισμό. Πρόταση η οποία και έγινε αποδεκτή.»