ΚΥΠΡΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Ζεύγος γιατρών δεν δήλωσε εισοδήματα ύψους €1,3 εκατομμυρίων

11:38 - 11.01.2019

Η διαφωνία γιατρών να ενταχθούν στο ΓεΣΥ φέρνει νέους ελέγχους στις φορολογικές τους δηλώσεις, καθώς προηγούμενα παραδείγματα δείχνουν σοβαρά ζητήματα φοροδιαφυγής.

 

Εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ δεν δηλώνονται από κάποιους γιατρούς, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα του «Φ» και της συναδέλφου Ελευθερίας Παϊζάνου.  

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, και με αφορμή τις φωνές για φοροδιαφυγή γιατρών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη συνεργασία Τμήματος Φορολογίας και Ελεγκτικής Υπηρεσίας ώστε να ξεσκονιστούν οι φορολογικοί φάκελοι, η δημοσιογράφος επανάφερε ελέγχους που είχαν γίνει στο παρελθόν και δείχνουν το πρόβλημα.

Χαμηλά εισοδήματα αλλά αγορές ακινήτων αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν από την Ελεγκτική Υπηρεσία, έδειξαν γιατρούς οι οποίοι αν και δήλωναν πολύ χαμηλά εισοδήματα προχωρούσαν σε αγορές ακινήτων αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, υπήρξε περίπτωση γιατρού ο οποίος δήλωσε εισοδήματα 20 χιλ. ευρώ στη φορολογική του δήλωση, ωστόσο είχε προχωρήσει σε αγορά ακινήτου αξίας 500 χιλ. ευρώ. Σε άλλη περίπτωση γιατρός που εξασκούσε το επάγγελμα του για δέκα χρόνια δεν είχε καν φορολογικό φάκελο.

Παρόμοια περίπτωση άλλος γιατρός, ο οποίος το 2006 και το 2007 έδειχνε εισοδήματα 27.833 ευρώ και 27.952 ευρώ αντίστοιχα, κατά τα έτη 2008-2011 δεν υπέβαλε δήλωση εισοδήματος, ενώ παράλληλα μαζί με τη σύζυγο του το 2011 ενέγραψαν επ΄ονόματι τους κατόπιν αγοράς ακίνητο αξίας 530 χιλ. ευρώ.

Αξιοσημείωτη η περίπτωση ζεύγους γιατρών, το οποίο παρέλειψε να δηλώσει εισοδήματα ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, τα οποία φορολογήθηκαν αργότερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι νέοι έλεγχοι στους φορολογικούς φακέλους γιατρών από την Ελεγκτική Υπηρεσία αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δύο με τρείς μήνες, όπου και θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα.