ΚΥΠΡΟΣ

«Η Κύπρος δεν είναι πλέον το καταφύγιο των ρωσικών επιχειρήσεων»: Έφυγαν δισ. ευρώ

13:41 - 11.01.2019

Με αυτό τον τίτλο ρωσική ιστοσελίδα ξεκινά το δημοσίευμα της σχετικά με τη φυγή ρωσικών επιχειρήσεων και κεφαλαίων από την Κύπρο.

«Για τις ρωσικές επιχειρήσεις, η Κύπρος δεν είναι αυτό που κάποτε ήταν», συνεχίζει το δημοσίευμα της «TheMoscowTimes», αναφερόμενη στο «χαμένο μεσογειακό καταφύγιο» των Ρώσων επιχειρηματιών μετά την αλλαγή της πολιτικής της Κύπρου σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που οδήγησαν το ρωσικό χρήμα μακριά από το νησί μας.

Μάλιστα, στο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στην αξία των τραπεζικών λογαριασμών και τα αποτελέσματα της νέας πολιτικής της Κύπρου όσον αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, που είχαν ας αποτέλεσμα την αισθητή μείωση τους, καθώς στα τέλη Νοεμβρίου η αξία των τραπεζικών λογαριασμών αλλοδαπών στην Κύπρο, κυρίως Ρώσων, έπεσε στα 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τα 21.5 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το τέλος του 2012.

Περαιτέρω, η «TheMoscowTimes» παραθέτει το παράδειγμα του δισεκατομμυριούχου Oleg Deripaska, ο οποίος σχεδιάζει να μετακομίσει την εταιρεία του στη Ρωσία, από το Jersey που βρίσκεται τώρα, και όχι στην Κύπρο όπως προηγουμένως είχε προγραμματίσει, λόγω των πιο πάνω. Παράλληλα αναφορά γίνεται και στον Viktor Vekselberg, του οποίου οι λογαριασμοί έχουν «παγώσει» καθώς βρίσκεται στην λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ και ο οποίος μέσω εταιρειών του είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου.

Η ανατροπή της τάσης

Η «TheMoscowTimes» κλείνει το δημοσίευμα της με την αποτίμηση: «Η εκροή ρωσικών κεφαλαίων από την Κύπρο σηματοδοτεί την ανατροπή της τάσης που ξεκίνησε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και επιταχύνθηκε με την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και την υιοθέτηση του ευρώ το 2008, με τους Ρώσους επενδυτές να προσελκύσθηκαν στην Κύπρο από το καθεστώς χαμηλής φορολογίας που υπήρχε και το οικονομικό κλίμα το οποίο χαρακτηριζόταν ως ασφαλές και σταθερό».