ΚΥΠΡΟΣ

Πληρώσαμε €90.000 στην KPMG για συμβουλές – Είπε «όχι» για Πολύζο κι εμείς... τον διορίσαμε

15:05 - 06.12.2018

Τουλάχιστον σκανδαλώδεις χαρακτηρίζονται οι συνθήκες διορισμού του Νικόλαου Πολύζου στη θέση του εκτελεστικού διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), που θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ).

Του Μιχάλη Μενελάου

Όπως προέκυψε μετά από ερωτήματα που έθεσε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου και απαντήσεις που δόθηκαν από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, το κράτος έδωσε 90.000 ευρώ προκειμένου να συμβουλευτεί από την εταιρεία KPMG σε σχέση με τις προσλήψεις στον ΟΚΥπΥ, κι όμως αποφασίστηκε να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων τις πολύτιμες και ακριβές συμβουλές. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής (06/12), ο Νικόλαος Πολύζος δεν πληρούσε τα κριτήρια για να πάρει τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή. Παρ΄ όλα αυτά, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, επικεφαλής του οποίου είναι ο Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον, αποφάσισαν να τον διορίσουν στη θέση (122 χιλιάδες ευρώ ετησίως). Αυτό το ανέφερε ξεκάθαρα και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Στο πρώτο έγγραφο που παρουσιάζουμε, περιλαμβάνονται τα ονόματα όλων των υποψηφίων για τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή. Όπως βλέπετε ο κ. Πολύζος, δεν πληροί την βασική προϋπόθεση της εργασιακής εμπειρίας που «επέβαλλε» η θέση και ήταν 15 χρόνια εμπειρίας στη διοίκηση οργανισμού, εκ των οποίων τα 10 να είναι πείρα σε θέση Διευθυντή, με τον κύριο Πολύζο να διαθέτει μόλις 9,5 χρόνια εμπειρίας, όπως ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Να σημειωθεί εδώ ότι αυτό το σημειώναμε από το πρώτο κιόλας αποκαλυπτικό μας δημοσίευμα στις 14/11/2018, παραθέτοντας στοιχεία από το βιογραφικό του Πολύζου, αλλά και από τα κριτήρια της θέσης όπως είχαν δημοσιευτεί επίσημα.

Στο δεύτερο έγγραφο που αποκαλύπτουμε περιλαμβάνονται τα ονόματα που προκρίθηκαν για τη διαδικασία της συνέντευξης-πρόσληψης βάσει των προσόντων τους. Σ΄ αυτή τη λίστα δεν περιλαμβάνεται το όνομα του Νικόλαου Πολύζου. Κι όμως, ήταν ο εκλεκτός.