ΚΥΠΡΟΣ

Γενικός Εισαγγελέας: Ο Χ. Γεωργιάδης παραβίασε άρθρα του Συντάγματος

09:35 - 08.11.2018

Για παραβίαση άρθρων του Συντάγματος από τον Υπουργό Οικονομικών, κάνει λόγο ο Γενικός Εισαγγελέας σχετικά με την απευθείας ανάθεση στον οίκο Freshfields να παράσχει νομικές συμβουλές σε σχέση με την πώληση της Συνεργατικής στην Ελληνική Τράπεζα.

 

Απαντώντας σε ερώτημα του Γενικού Ελεγκτή, ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, επιρρίπτει ευθύνες στον Υπουργό Οικονομικών και στο ΥΠΟΙΚ για την απευθείας ανάθεση στον οίκο Freshfields της παροχής νομικών συμβουλών για την πώληση του Συνεργατισμού, παρακάμπτοντας τον ίδιο από την όλη διαδικασία.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», ο Κώστας Κληρίδης, επιρρίπτει ευθύνες στον ίδιο τον υπουργό, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο παραβίασε τα άρθρα 112 και 113 του Συντάγματος, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι θα έπρεπε να ζητηθεί η γνώμη του ιδίου για την όλη διαδικασία.

Παράλληλα, τονίζει πως η Συνεργατική είχε δικό της οίκο στη διαδικασία πώλησης της στην Ελληνική, με το υπουργείο τελικά να αποφασίζει τον διορισμό και του Freshfields χωρίς όμως προηγουμένως να λάβει έγκριση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γενικός Εισαγγελέας δεν θεωρεί ότι προκύπτουν ποινικά αδικήματα, έστω και αν παραβιάστηκαν άρθρα του Συντάγματος και απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (4.2.2015), καθώς η γνωμάτευση για διορισμό νομικού οίκου δεν ακολούθησε τις πρόνοιες της απόφασης του Υπουργικού, δεν λήφθηκε έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα αλλά ούτε ενημερώθηκε το Γενικό Λογιστήριο.

Ο Κώστας Κληρίδης τόνισε στα λεγόμενα του πως  πριν την ανάθεση σε οίκους υπάρχει η υποχρέωση συνεννόησης και λήψης έγκρισης από τον Γενικό Εισαγγελέα.