ΚΥΠΡΟΣ

Η μισθολογική αύξηση στους αστυνομικούς προκάλεσε αντιδράσεις στους δεσμοφύλακες

15:43 - 10.01.2018

Η απόφαση που λήφθηκε από την κυβέρνηση για μισθολογική και αναδρομική αύξηση σε πέραν του 50% των αστυνομικών και πυροσβεστών προκάλεσε αντιδράσεις στους εργαζόμενους στις Κεντρικές Φυλακές.

Του Ιάκωβου Ιακώβου

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που κατέχουμε στο Businessnews μερίδα δεσμοφυλάκων θεωρούν ότι παραγκωνίστηκαν τόσο από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης αλλά και από την Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών.

Συγκεκριμένα οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης όσο και η διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών δεν δέχθηκαν να τους δουν για να τους εκθέσουν τα θέματα που προκύπτουν από την απόφαση αυτή.

Θα υπάρξει έκτακτη γενική συνέλευση των δεσμοφυλάκων την Τετάρτη (10/1) η ώρα 19:00 η οποία θα αποφασίσει για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Αυτό το οποίο ζητούν είναι αφού για τους αστυνομικούς και πυροσβέστες σταμάτησε η ανισότητα να ισχύσει και για αυτούς το ίδιο με αύξηση της μισθολογικής τους κλίμακας.

Το ιστορικό

Συγκεκριμένα οι Αστυνομικοί αλλά και οι Πυροσβέστες με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη (9/1) θα μπορούν να αποκτήσουν αναδρομικά όλα όσα τους κόπηκαν λόγω της κρίσης.

Να θυμίσουμε ότι υπήρχε συμφωνία με τον Σύνδεσμο Αστυνομικών και Κυβέρνησης από το 2011 αλλά δεν εφαρμόστηκε λόγω κρίσης. Κάτι όμως που η απόφαση του Υπουργικού έρχεται να διορθώσει. Ξεσηκώνοντας όμως όπως προείπαμε θύελλα αντιδράσεων στους δεσμοφύλακες που θεωρούνται και αυτοί δυνάμεις ασφαλείας. 

Όπως σημείωσε στις δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου της Τρίτης (9/1) η μετατροπή της θέσης σε συνδυασμένες κλίμακες το έτος 2002 δημιούργησε δύο κατηγορίες μελών της Αστυνομίας, γεγονός το οποίο συνιστούσε ανισότητα μεταξύ τους.

Η ανάγκη επίλυσης του προβλήματος προέκυψε κατά το έτος 2017, λόγω της συμπλήρωσης του αναγκαίου χρόνου ανέλιξης των μελών που προσλήφθηκαν κατά το 2002, από την κατώτερη σε ανώτερη κλίμακα.

Με αυτό το τρόπο θεσμοθετήθηκαν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια ανέλιξης στις συνδυασμένες κλίμακες Α3,Α5 και Α7.

Η απόφαση αυτή όπως σημειώνεται θα έχει αναδρομική ισχύ από το 2002 με πολλούς να λαμβάνουν αναδρομικά μισθολογική ανέλιξη.